TEKST

MAZ vas poziva da podržite inicijativu: Ne damo naše autoceste!

Mreža antifašistkinja Zagreba podržava inicijativu “Ne damo naše autoceste!”, te vas pozivamo da se priključite! Pomoći možete volontiranjem na štandovima i potpisom za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Pročitajte zašto podržavamo ovu inicijativu te kako možete postati volonter.

 

JESTE LI ZNALI da Vlada namjerava dati naše autoceste u koncesiju privatnom koncesionaru na 40 godina?

Površina Republike Hrvatske koju ovime prepuštamo privatnom koncesionaru iznosi oko 45 četvornih kilometara, što je više od površine Rijeke ili Zadra. Koncesionar će u predviđenih četrdeset godina na autocestama zaraditi oko 80 milijardi kuna. Za taj bi se novac moglo izgraditi 300 bolnica, 2000 škola ili 4000 vrtića. Preko 40 godina smo gradili autoceste, generacijama smo izdvajali svoj novac, a sada ih Vlada poklanja privatnom koncesionaru da na njima 40 godina zarađuje?! 

Autoceste su naš veliki razvojni projekt i nikad u povijesti Republike Hrvatske tako vrijedna imovina nije dana u koncesiju. Koncesija autocesta je prometno, ekonomski i društveno štetna, a evo i zašto:

 

1. Privatnom koncesionaru poklanjamo 80 milijardi kuna

Koncesionar će u četrdeset godina na autocestama zaraditi oko 80 milijardi kuna, a predviđa se da će zarada biti i veća s obzirom na buduću izgradnju Jadransko-jonske autoceste – ključnog razvojnog projekta za povezivanje juga i zapada Europe. Taj bi se novac mogao uplaćivati u državni proračun za plaće, mirovine i zdravstveni sustav te ulagati u brojne razvojne projekte, a ovako će biti prepušten privatnim korporacijama kao čisti profit. Ako se njima isplati upravljati autocestama, zašto se ne bi nama isplatilo?!

2. Prihod od koncesije neće namiriti dug autocesta

Predviđeni prihod od koncesije iznosi oko tri milijarde eura, što je nedovoljno za pokrivanje duga autocesta – i povrh tog iznosa preostaje dug od skoro milijardu eura. Osim toga, koncesijom se odričemo prihoda od cestarina, odnosno mogućnosti da tim prihodom vraćamo dug. Postoji realna mogućnost da se novac od koncesije ne iskoristi za vraćanje duga autocesta nego posluži za trenutno krpanje proračunskih rupa nesposobne vlasti. Na taj će se način sva dobit prenamijeniti u druge svrhe, dug autocesta će i dalje ostati, a izgubit ćemo zaradu od autocesta kojom taj dug možemo otplaćivati!

3. Mi preuzimamo rizik, privatni koncesionar ubire profit

Država se obvezuje privatnom koncesionaru osigurati količinu prometa na autocestama koja jamči zaradu. Ako prometa ne bude dovoljno, morat ćemo koncesionaru nadoknaditi razliku. Time na sebe preuzimamo rizik poslovanja, i to na 40 godina, dok koncesionar neometano ubire profit. Da to nisu samo neutemeljeni strahovi govori i činjenica kojoj upravo svjedočimo: zbog nedovoljne količine prometa na Istarskom ipsilonu, koncesionarima ove dionice već je isplaćeno preko milijardu kuna.

4. Cestarine će poskupjeti

Davanje autocesta u koncesiju u SAD-u, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i mnogim drugim zemljama rezultiralo je povišenjem cestarina. Isto se dogodilo i u Hrvatskoj s onim dionicama autocesta koje su već pod koncesijom.

5. Povećat će se troškovi održavanja lokalnih cesta i smanjiti sigurnost u prometu

Primjeri iz drugih zemalja pokazuju da koncesionari često podižu cestarine za kamione kako bi kamionski promet s autocesta prebacili na lokalne ceste i tako uštedjeli na troškovima održavanja autocesta. Više kamiona na lokalnim autocestama znači i više pretjecanja te time i više prometnih nesreća, a trošak održavanja prometne infrastrukture prebacuje se s koncesionara na nas jer se lokalne ceste održavaju iz javnog proračuna. 

6. Izgubit ćemo stratešku polugu ekonomskog razvoja

Autoceste nisu samo dio sustava prijevoza nego su i važna poluga za ekonomski razvoj. Određivanjem visine cestarina država može utjecati na izvoz, turizam, ukupnu cijenu roba i usluga, ruralni razvoj i druge ekonomske faktore. Ako se odreknemo upravljanja autocestama, odričemo se i bitne poluge za kreiranje vlastite ekonomske budućnosti.

7. NIJE ISTINA DA NE POSTOJE DRUGA RJEŠENJA!

Koncesija je samo jedan od mogućih modela monetizacije duga, i to najlošiji: radi kratkoročnog krpanja proračunskih rupa daje se imovina koja dugoročno stvara dobit. Unatoč tome, Vlada dosad nije razmotrila NITI JEDAN DRUGI model monetizacije kao što je, primjerice, izdavanje obveznica. Nije pristupila reprogramiranju duga niti je ukinula političko kadroviranje u upravljanju autocestama, čime bi se ostvarile velike uštede i u isto vrijeme zadržala dobit od autocesta.

Mnogi se od nas sjećaju kako su tisuće građana poklanjale svoj novac, a neki i cijele ušteđevine, za izgradnju autocesta. Preko četrdeset godina smo gradili autoceste, a sada ih Vlada poklanja privatnom koncesionaru da na njima četrdeset godina zarađuje?!

  

Dajte svoj potpis za referendum!

Ne damo naše autoceste!

 


 

TRI SATA ZA NAŠE AUTOCESTE: VOLONTIRAJMO ZA NAŠU BUDUĆNOST!

 

Inicijativa Ne damo naše autoceste! poziva sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju koja će se odvijati od 11. do 26. listopada na području cijele Hrvatske.

 

Koji su ciljevi ove akcije?

·      spriječiti koncesiju autocesta koja je financijski, društveno i gospodarski štetna;

·      spriječiti da se o našoj budućnosti neodgovorno odlučuje;

·      aktivno uključiti građanke i građane u odlučivanje o važnim društvenim pitanjima koja imaju dalekosežne posljedice.

 

Kako pomoći?

·      Volontirajte tri sata na štandu inicijative Ne damo naše autoceste! u dijelu grada u kojem živite ili radite.

 

Koga kontaktirati?

·  nazovite nas na besplatni broj telefona 0800 42 29 ili ispunite formular na našoj web stranici www.referendum-autoceste.hr, volontiram@referendum-autoceste.hr

 

Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je 7 organizacija civilnog društva (Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), 5 sindikalnih središnjica (NHS, HURS, MHS, SSSH, URSH) te dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta). Ovih četrnaest organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge i građani) iz svih krajeva Hrvatske.

 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close