TEKST

MAZ na Mirogoju kod Spomenika herojima NOB-a

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, ispred Spomenika narodnim herojima Narodnooslobodilačke borbe, članovi Mreže antifašistkinja Zagreba podigli su transparent podrške prije godine dana preminulom Pavi Grubišiću Čabi, nekadašnjem tajniku splitske Torcide.

Kako su nam MAZ-ovci rekli, solidarizirali su se s drugom kojem je antifašizam bilo nešto prirodno što ga je tjeralo na akcije u borbi protiv nepravde. Čabo je bio član antifašista Splita i Torcidin tajnik od 2003. do sredine 2004. godine.

Dok je na tribini izgarao za boje svoga kluba Hajduka, bio je i žestoki protivnik tamošnjih desnih strujanja te je uspio kao antifašista držati Hajdukovu tribinu. Iako ga javnost pamti po incidentima, oni su bili samo neizbježna posljedica njegove borbe protiv bilo kakve nepravde, a ostalo je samo površan zaključak o vođi nove generacije splitskih navijača, kojeg su nazivali i Che Guevarom Torcide.

Čabo se borio se da nogomet sačuva od kapitalista, pa je jednom prilikom na Štimčevoj konferenciji u Splitu bacio čekić i kazao mu da ako želi tući Torcidu, neka udari njega.

Početkom prošle godine Čabo je protestirao i zbog Zakona o strateškim investicijama, kojim se omogućava prodaja nacionalnih resursa, kao i zbog privatizacijske pljačke početkom 90-ih i kapitulacije pravnog poretka u Hrvatskoj. Tada je napravio pravi dar mar na splitskom Pravnom fakultetu, gdje je razbio vitrinu, uzeo udžbenik iz Rimskog prava i zapalio tu knjigu koja simbolizira juridički temelj Zapada. Čabo je tim činom želio pokazati svima nepravednost i pogubnost tog zakona.

Čabine akcije izašle su iz potrebe zaštite slabijih. Prije tri godine kada je Kerum izvrijeđao mlade posjetitelje okupljanja na Rivi, Čabo je morao u ime pravde sukobiti se sa tadašnjim gradonačelnikom Splita. I nakon prvog splitskog Gay Pridea, kada je kamenovana kolona koja je prolazila gradom, Čabo se toliko razljutio tim postupcima sugrađana, među kojima su bili i neki navijači Torcide, da se na idućem Prideu i sam priključio koloni, dajući podršku pripadnicima LGBT zajednice.

Pavo Grubišić Čabo, stajao je na strani čovjeka, protiv nepravde, ne mrzeći nikoga i borivši se protiv fašizma. Kako je jednom izjavio: “Djedovi su mi bili partizani. Ustaški režim bio je zločinački. Ustaše držim jednake četnicima. Srbe ne mrzim.”


tekst: Mirna Jasić 

 

 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close