AKCIJA

6. ANTIFA NIGHT: Oi Polloi dolaze u Zagreb potpaliti stalno-goreću vatru antifašizma!

Oi Polloi dolaze nam u Zagreb i Hrvatsku po prvi puta 8.5. na sam dan oslobođenja našeg grada, kako bi s Mrežom Antifašistkinja Zagreba u suradnji s Torpedo Syndicate Zagreb i svima vama, zapalio trnjanski krijes i potpalio stalno-goreću vatru antifašizma.

Program u kojem sudjeluju srodne organizacije, radnice i radnici, studenti i studentice i nezaposleni i nezaposlene ima za cilj skrenuti pozornost na često zaboravljene tekovine proizašle iz antifašističke borbe (svima dostupan rad, stanovanje, obrazovanje, kultura) kao i potrebu svakodnevnog organiziranog suprotstavljanja fašizmu koji se ponovo valja našim ulicama.

Na veliki jubilej – 70 godina oslobođenja Zagreba kontinuirano vas podsjećamo preko povijesnih fotografija, dokumenta i svih ostalih memoara o pobjedi nad fašizmom putem fejs stranice 70 godina oslobođenja Zagreba (ako netko slučajno nije stisnuo like, još stigne), a Antifa night će i ove godine biti centralni antifašistički muzičko-društveni event u Zagrebu, zemlji i regiji.

Još uvijek smo u procesu najave svih planiranih događanja koja će prethoditi našem 70o nightu, pa su mnoge uši već vjerojatno načule da vraćamo u život zaboravljene „Trnjanske kresove“ na obali Save. Dok sve još pripremamo, podsjetimo: obljetnica je važna i velika, potrudit ćemo se da ju dostojno obilježimo, ali ono na što nas podsjeća treba imati na umu i ostale dane u godini. Prijetnja fašizma i nakon 70 godina stidljivo, no sve podmuklije vreba iz mraka, a krijesovi koje palimo su tu da taj avet prošlosti zadrže podalje od svijeta živućih!

Naš ovogodišnji muzički line up čine ni manje ni više nego: Oi Polloi, Red Union i Gipsy Mafija.

Oi Polloi je jedan od onih bendova čije ime govori samo za sebe. Ta starogrčka riječ, uvriježena u engleskom jeziku, označava “mnoge”, “masu”, “rulju”, “proletarijat”. Ona je također i igra riječima s obzirom na to da je upravo britanski Oi! glazbena scena i muzički pravac iz kojeg ovi škotski mangupi potječu. Odrasli na ulicama Edinburgha (ili Dùn Èideann-a, kako ga vole zvati) otpočetka su bili sve samo ne običan punk bend.

Momci su iznimno sretni što doprinose ovakvom događanju. Uvjerite se sami:

It doesn’t have to be anything special – we don’t ask for hotels or anything – but we would hope it would be not too fucked up – you know not freezing cold with piles of dogshit and fleas etc everywhere (…) We obviously don’t ask for any money on top of that for playing something like this.

Članovi su bili mješavina antifašističkih skinheadsa, punkera i crusterskih skvotera što je na kraju pridonijelo i specifičnom zvuku koji se može opisati kao pas mješanac između Crassa i Motörheada. Lajtmotivi pjesama kreću se od zajebancije sublimirane u alkoholnim parama pa sve do policijske brutalnosti, kapitalizma, homofobije, rasizma i zagađenja.

No, da se ne radi o samo još jednom preachy punk bendu svjedoči i činjenica da su njihovi članovi, a naročito frontmen Deek činili aktivnu jezgru brojnih kontrakulturnih pokreta u Velikoj Britaniji od 80ih do danas – od Antifašističke akcije i inicijativa za radnička prava pa sve do anarhističkih ekoloških organizacija i skvoterskih okupacija.

Šlag na kraju je i činjenica da ovi borci protiv poslovičnog britanskog konzervativizma istovremeno gaje veliku ljubav prema starokeltskoj kulturi i tradiciji pa tako imaju i nemali broj (punk) pjesama na staroškotskom gaelskom jeziku. Takav stonehengeovski pogo među menhirima savršeno nadopunjava krijesove koji će se u sklopu obljetnice oslobođenja našeg grada paliti na nasipu blizu Močvare. Ukratko, bend koji jamči kuršlus, rusvaj ali i društvenu oštricu kakva nam je danas prijeko potrebna. “Having a laugh, and having a say!”

Novosadski Red Union, perjanicu srpske antifašističke scene i jedan od najangažiranijih europskih bendova najavljujemo s ponosom, pogotovo jer stiže baš na ovaj jubilej! Ove godine slave punih 15 godina postojanja tijekom kojih su snimili tri albuma “Rebel Anthems”, “Blackbox Recorder” i “Rats and Snakes” te odsvirali preko 150 koncerata prošavši uzduž i poprijeko čitavu Europu dijeleći stage sa mnogim eminetnim imenima svjetske hardcore, punk i ska scene.

Utjecaji koji se mogu pronaći u opusu benda kreću se od The Clash-a, Stiff Little Fingers-a, Cock Sparrer-a i The Jam-a pa sve do nešto novijih Swingin’ Utters-a, Living End-a, US Bombs-a ili Dropkick Murphys-a. Crveno ofarbani punk rock, 161% angažirani i spremni rasturiti Močvaru!

Dokaz da antifašizam nadvladava subkulturne okvire našli smo u Zrenjaninu iz kojeg nam na Antifa Night dolazi hip hop spektakl – Gipsy Mafia ! Ovaj duo čine braća Skill i Buddy O.G., a njihov album ‘Ciganska posla’ beskompromisno je i borbeno razračunavanje sa svakovrsnim predrasudama. Za sebe sa ponosom kažu da su antifa Cigani, iako bi se iz imena “Gipsy mafija” dalo naslutiti da se radi o kvazi-gangsta i mačo tematici inače ustaljenoj u mnogih balkanskih repera, ovi momci progovaraju o socijalno-društvenim temama, nepravdi, svakodnevnoj diskriminaciji na ulici, ‘kod lekara, u prodavnici’ te životu na marginama društva. Gipsy mafiu je zagrebačka publika već imala prilike upoznati, a dobrosusjedski odnosi učvršćeni su i suradnjom s našim omiljenim trešnjevačkim hip hoperima Fetbojsima u zajedničkoj pjesmi “Jebeš Sistem”.

Ovaj autentični dvojac natjerat će nas svojim tvrdim i britkim rimama da visoko u zrak dignemo srednjaka  fašizmu!

Mjesto događanja je Močvara, a detalje kako nabaviti svoju kartu na vrijeme i po kojoj cijeni javimo vrlo brzo!

Antifa night crew 


* fotografija preuzeta sa subsite.hr 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close