AKCIJA

TRNJANSKI KRESOVI, 7.5.2016. (+ program)

10931120_1011305972297211_5314163204759854016_nPozivamo vas na obnovljenu tradiciju Trnjanskih kresova koja će se ove godine održati u subotu, 7. svibnja na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su prije 71 godinu narodnooslobodilačke snage ušle u naš grad koji je dotad bio pod fašističkom okupacijom.

Tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena u protekla dva desetljeća sve dok ju Mreža antifašistkinja Zagreba prošle godine na 70. obljetnicu oslobođenja nije vratila na obale Save. Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sad izboreno te temelj onoga što će tek doći!

Prisjetimo se svega što se u proteklo vrijeme događalo, prekrajanja povijesti, postrojavanja crnokošuljaša, medijskih napada na kritičku misao, fizičkih napada na one koji su drugačiji, obrušavanja na medije i kulturne institucije i svakodnevnih napada na sva prava stečena upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom te osvijestimo da je razloga za borbu svaki dan sve više.

Antifašizam koji želimo živjeti danas jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu.
Neće proći!
Pridružite nam se na nasipu od 12 sati, zajedno s drugarskim kolektivima koji su pripremili cjelodnevni program:

 • od 14h PREZENTACIJA/NASTUP: Nomad Jam
  Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv. Uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jamati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Ukratko Nomad jam je nepripremljeni bez hijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!
 • od 14h PREZENTACIJA: Nepokoreni grad: Solidarne borbe
  Čitajte na travi novi broj Nepokorenog grada s temom Solidarnih borbi!
 • 14-16h RADIONICA: ZRAČNE AKROBACIJE – Tricycle Trauma
  Radionica je namijenjena početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama.
  Riječ je o cjelovitom treningu koji se odvija u tri dijela: zagrijavanje, osnove ponašanja na zračnom aparatu (držanje tijela, penjanje, održavanje u zraku, a potom i same figure), istezanje.
  Tricycle Trauma osim na trapezu rado zaplešu na svili i drugim zračnim apartusima. Pridružite im se na ovoj zabavnoj zemljano-zračnoj radionici.
  *Kroz radionicu će vas voditi Tricycle Trauma, zračni duo Ivana Pedljo i Lidija Šola iz Triko Cirkus Teatra.
  Broj polaznika je ograničen na 10.
  Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com
 • 14-16h RADIONICA: IZRADA STICKERA – Graffiti na Gradele i Mane Mei
  Zbog svoje praktične upotrebe, stickeri (naljepnice) veoma su popularan način izražavanja u svijetu ulične umjetnosti. Na radionici će se koristiti manualna metoda izrade naljepnica pomoću samoljepljivih folija raznih boja, skalpela i podloga za rezanje. Isto tako, sudionici radionice moći će se okušati i u tehnici izrade stickera otiskivanjem pomoću stiropora.
  *Graffiti na Gradele kolektiv je koji organizira regionalni graffiti festival u Bolu na Braču, no djeluje i u ostatku Hrvatske. U aktivnostima Trnjanskih kresova sudjeluju po drugi put.
  Broj polaznika je ograničen na 10.
  Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com
 • 16-18h RADIONICA: FEMINISTIČKA RADIONICA
  Svaki dan te nešto iznova ljuti i imaš potrebu reći što misliš? Sudjeluj u radionici izrade transparenata i učini svoju feminističku i antifašističku poruku vidljivom u javnom prostoru!
  *Radionicu će održati organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša.
  Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com
 • 16-18h RADIONICA: CIRKUS – Cirkorama
  U sklopu ove radionice djeca će imati priliku na poligonu koji oponaša dječje igralište, proći osnove akrobatike, ekvilibrizma i žongliranja pod budnim okom cirkuskih pedagoga/inja. Cilj radionice je u kontroliranim uvjetima pružiti djeci priliku da se kroz igru i upotrebu mašte upoznaju s cirkuskim vještinama kao dijelom svakodnevnog života, primjenjivom u socijalizaciji djeteta i razvijanju psiho motorike, a da se pri tome i kvalitetno zabave.
  *Cirkorama je kolektiv koji se bavi promicanjem cirkuske umjetnosti. Postavljanjem cirkuskog šatora kao neovisnog edukacijskog i izvedbenog prostora na različite lokacije Cirkorama sa suradničkim organizacijama radi na širenju i osnaživanju cirkuske scene u regiji.
  Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina.
  Prijave na na mladi.antifasisti@gmail.com
  Radionica cirkusa za djecu organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.
 • od 17h PREZENTACIJA: Motovun Film Festival
  Uoči svog devetnaestog izdanja (26.-30. 07.2016) Motovoun Film Festival gostuje na Trnjanskim kresovima izborom arhivskih filmova koji govore o oslobođenju Zagreba i autentičnih snimki iz svibnja 1945.
 • od 17h PREZENTACIJA: Okus doma
  Okus doma je zadruga za interkulturalnu suradnju koja promiče integraciju i afirmaciju osoba migrantskog podrijetla, azilanata, tražitelja azila i izbjeglica u hrvatsko društvo. Kroz gastronomsko-kulinarske i jezično-kulturne aktivnosti povezuje ljude i podneblja te promiče socijalno poduzetništvo i održivi razvoj.
  U sklopu programa održat će prezentaciju izrade humusa.
  Prezentacija Okusa doma organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.
 • u 19.30h PERFORMANS: Drum’n’bijes
  Drum’n’bijes je mala samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija. Oformilo ju je nekoliko bubnjarki, koje su se do sada ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima.
 • u 19.30h PALJENJE KRIJESA
 • u 19.40h PERFORMANS: Tricycle Trauma trapez duo performans (Triko Cirkus Teatar)
 • u 19.45h NASTUP: ANTIFAŠISTIČKI I FEMINISTIČKI ZBOROVI
  -Praksa (Pula)
  Zbor Praksa nastao je iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.
  -Zbor Xop
  ZborXop je mješoviti ansambl, inače muzička sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koji izvodi srpske tradicionalne pjesme.
  Kad u zboru ima puno muških članova, onda fali žena. Sad kad ima puno žena, očajno fale muški članovi. Rijetko u balansu. Ali dosadno nikad nije.
  -Z’borke (SLO)
  Glavna misija feminističkog zbora Z’borke jest promoviranje umjetnica i razotkrivanje društvenih prepreka s kojima se žene susreću. Bore se protiv mizoginih, seksističkih i nacionalističkih poruka koje su dio, kako zborske, tako i popularne glazbe.
  -Le Zbor
  Le Zbor je prvi mješoviti, lezbijsko feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005., otkako djeluje, etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom (aktivističkom) populacijom, a i šire.
 • 7. ANTIFA NIGHT@Mochvara
  DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT (Osijek)
  LOŠ PRIMJER (Požega/ Zagreb)
  NAMET (Zagreb)
  N.O.B. (Pula)
  Dj Vlaja
 • Donacija: 35 kn, ulaznice na štandu MAZ-a, na nasipu ispred Močvare, na dan koncerta. Vrata: 21:30, start:23:00

 

Kompletan program je objavljen na FB eventu. Vidimo se!

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close