AKCIJA

Podrška Općem ženskom štrajku u Poljskoj

 

Jučer se u popodnevnim satima na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga održao prosvjed solidarnosti sa općim štrajkom žena u Poljskoj u organizaciji Ženske mreže Hrvatske.

Na prosvjedu, na kojem se okupilo četristotinjak zainteresiranih, Le Zbor su zapjevale Ay Carmelu, a aktivistkinja za reproduktivna i ženska prava Karolina Więckiewicz okupljenima je poručila da je zahvalna što se skupio toliki broj ljudi, te da žene u Poljskoj zaslužuju zakon o pobačaju kao u Hrvatskoj – iako ni ovdje situacija nije savršena. Ne smijete dopustiti da se stanje pogorša, poručila je prosvjednicima.

Žene u Poljskoj nemaju pravo pobačaja na zahtjev od 1993., a u zadnje vrijeme suočene su s opašnošću potpune kriminalizacije pobačaja. Trenutno je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u 3 slučaja: kada je ženino zdravlje ili život ugrožen, kada je fetus teško malformiran i kada je trudnoća posljedica kaznenog djela. Poljski Parlament je prošli tjedan pustio u proceduru inicijativu koja pobačaj kriminalizira do te mjere da se on u potpunosti zabrani i da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj. Žene koje su pobacile mogle bi biti kažnjene s petogodišnjom zatvorskom kaznom, a liječnici za koje se dokaže da su radili pobačaje također bi mogli biti kažnjeno gonjeni. Neki upozoravaju da bi zbog ovakvoga tipa legislative liječnici mogli početi odbijati raditi invazivne testove koji bi mogli dovesti do ugroze fetusa.

Zbog svega navedenoga žene u Poljskoj odlučile su 3. listopada održati Opći ženski štrajk. Ovaj štrajk inspiriran je Crnim ponedjeljkom održanim na Islandu 24. listopada 1975. kada se procjenjuje da je 90% ženske populacije prestalo kuhati, čistiti, raditi, brinuti se o djeci… Vjeruje se da je toga dana 25,000 žena, više od desetine populacije “uzelo slobodan dan”, tj. štrajkalo u pokušaju da se izbore za jednake plaće. Pokušaj je uspio.

Jučer su na ulicama Poljskih gradova prosvjedovale tisuće žena. Prosvjedovalo se na ulicama Varšave, Gdanjska, Lodza, Wroclawa, Krakowa, a prosvjedi solidarnosti održali se, osim Zagreba, u Berlinu, Dusseldorfu, Belfastu, London i Parizu. Ankete pokazuju da tek 11% Poljaka podržava novi, restriktivniji zakon, a većina želi da ostane trenutani zakon, koji je i dalje među restriktivnijima u Europskoj uniji.

 

img_0107

img_0110

img_0111

img_0112

img_0114

img_0116

img_0121

img_0122

 

tekst i foto: MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close