TEKST

Masovno uhićenje nizozemskih antifašista u Haagu!

 

U Haagu je u subotu popodne, 19. studenoga 2016. održan prosvjed pod nazivom ”Stop ugnjetavanju antifašista i anarhista” u kojem je uhićeno čak 166 prosvjednika!

bb-v-pig-2

Iako je imao dozvolu za javno održavanje, prosvjed je eskalirao nakon što su zamaskirani prosvjednici odbili policijsku zapovijed da skinu svoje kapuljače, šalove i sunčane naočale čime bi se izložili lakšoj identifikaciji. Gradske su vlasti na to povukle dozvolu za javno okupljanje, nakon čega je policija započela s rastjerivanjem okupljenih. Grupa borbenih antifašista nije napustila svoje položaje te je pružila aktivan otpor policiji, što je dovelo do masovnog uhićenja pod optužbama za kršenje zakona o javnom okupljanju.

Subotnji prosvjed bio je organiziran protiv recentnog policijskog nasilja prema militantima i aktivistima radikalne ljevice. Naime, u posljednjih su nekoliko mjeseci nizozemske vlasti, među kojima prednjači gradska uprava Haaga s gradonačelnikom Van Aartsenom, započele opsežnu kampanju represivnih akcija protiv pojedinaca i kolektiva istaknutih na antifa sceni.

Višemjesečna zabrana pristupa Schilderswijk, radničkoj i imigrantskoj četvrti u centru grada, određena je nekolici anarhista ovo ljeto u jasnoj namjeri da se opstruira dugogdišnje antifašističko agitiranje u četvrti gdje su prošle godine izbili masovni neredi zbog policijskog ubojstva karipskog turista, Mitcha Henriqueza. Nakon toga, aktiviste je zapljusnuo novi val zabrana pristupa centru grada zbog najavljenog antifašističkog prosvjeda protiv Pegidine manifestacije. U oba slučaja kao osnova za izricanje zabrane korišten je kazneni zakon o nogometnim huliganima, čime se isti po prvi put primjenio u političke svrhe!

Napadi na antifašističku infrastrukturu također su dio sveobuhvatne represije državnog aparata. Tako su anarhistima koji su pružali otpor evikciji  13 godina starog društvenog centra De Vloek izrečene novčane kazne u iznosu do 50,000 eura, dok drugi društveni centar AC još uvijek odoljeva izbacivanju iz svojih prostora u sudskom procesu koji još traje. Pored toga, zabrane održavanja javnih okupljanja s antifašističkim i antirasističkim predznakom uobičajena su praksa, kao i zastrašivanja i maltretiranja pojedinaca od strane policije (prijetnje, pretresi i uhićenja itd.).

Iako je u javnosti i dalje prikazana kao liberalna meka zapadnog svijeta, svjedočimo tome da Nizozemska pokazuje zabirnjavajuće tendencije rastuće fašizacije državnih struktura i javnog diskursa, vidljive i u drugim državama EU-a, pri čemu su deklarirani fašisti poput Geerta Wildersa tek vrh ledenog brijega.

 

Porfirije Petrovič

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close