TEKST

Napadi na antifašističke prostore u Francuskoj i Švedskoj

 

U studenome su u Europi zabilježena dva napada na antifašističku infrastrukturu u Göteborgu i Lyonu.

Prvi se dogodio u drugom po veličini gradu Švedske, gdje je u noćnim satima 11. studenog podmetnuta eksplozivna naprava ispred infoshopa Syndikalistiskt Forum. Iako materijalna šteta nije bila velika, eksplozija je uzdrmala okolne zgrade i unijela nemir u susjedstvo. Infoshop je već sutradan nastavio sa svojim svakodnevnim aktivnostima kordinacije i jačanja borbenosti radničkog pokreta. Napad se zbio dan uoči mobilizacije velikog protuprosvjeda na okupljanje fašističke stranke i organizacije Nordiska Motståndsrörelsen, čiji su članovi odgovorni za ubojstvo mladog finskog antifašista u Helsinkiju u listopadu ove godine.

la-plume-noire-nouvelle-facade-9608

Drugi, organiziraniji napad dogodio se u francuskom Lyonu tjedan dana kasnije, u subotu 19. studenoga. Veća grupa naoružanih fašista u večernjim satima napala je anarhističku knjižaru La Plume Noire u kojoj se zatekla nekolicina antifašista koji su, uz lakše ozlijede, uspješno odbili napad. Isti se dogodio nakon zabranjenog prosvjeda u organizaciji fundamentalističke katoličke organizacije Društvo sv. Pija X., koju je 1970. osnovao francuski nadbiskup Marcel-François Lefebvre, aktivni člana krajnje desnice i poznati pobornik pronacističkog režima u Vichyju.  Unatoč prisutnosti tzv. snaga reda, policija nije reagirala na akciju naoružanih fašista iz redova organizacija Groupe Union Défense, Action Française i Parti Nationaliste Français. U nastavku prenosimo skraćeno priopćenje skupine Coordination des Groupes Anarchistes.

”(…) Otpor naših drugova spriječio je prodor fašista u knjižaru, ali nije mogao zaustaviti nastanak štete: uništena su sva prozorska stakla i dio metalnih roleta. U napadu koji je trajao nekoliko minuta nekoliko osoba je lakše ozlijeđeno i to uglavnom zbog projektila (kamenja, metalnih alata, boca) koje su bacili fašisti. Po dolasku i odlasku sa mjesta napada fašisti su uzvikivali  ksenofobne i antisemitske parole. Ovaj gnusni napad nije izolirani incident. Dogodio se gotovo 20 godina nakon što su aktivisti krajnje desnice zapalili prethodnu lokaciju “La Plume Noire” 1997., a proizlazi iz rastućeg trenda krajnje desnice i fašizma, što je rezultiralo porastom broja napada na manjine, sindikaliste, feministkinje, antirasiste, članove LGBT zajednice te ostale progresivne aktiviste.

Ti napadi su potaknuti otvaranjem novih fašističkih lokacija u nekoliko francuskih gradova kao što su Lille i Lyon, a koje služe kao mjesta za organiziranje ovakve fašističke strategije zastrašivanja. Trenutno u Lyonu četiri fašističke organizacije (PNF, GUD, Action Francaise i Les identitaires) imaju svoje prostore, čija su otvaranja prošla bez ikakve reakcije državnih ili gradskih vlasti.

Usprkos takvim izazovima, mi potvrđujemo da nećemo biti zastrašeni te pozivamo na solidarnost i reakciju iz svih dijelova progresivnog tabora.”

 

Porfirije Petrovič

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close