AKCIJA

Filozofski i dalje u krizi

 

Izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća i Ponovljeni izbori za Studentski zbor rezime su prošlog tjedan i kontinuirane krize upravljanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kako bi stali na kraj krizi upravljanja koja na Filozofskom fakultetu traje već mjesecima, a koja je započela nelegalnom odlukom o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u vijeću Fakulteta, a sve kako bi se spasio obraz sada već bivšeg dekana Previšića, u ponedjeljak 21. studenog sazvana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća, sjednica koju je demokratski sazvala velika većina članova. Potvrdu o legalitetu sjednice profesori i studenti Filozofskog fakulteta dobili su od nekoliko pravnih stručnjaka, uključujući i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, a legitimitet sjednici dalo je tristotinjak potpisa nastavnog osoblja Fakulteta i velik odaziv članova Vijeća koji su samoj sjednici prisustvovali. Uz šezdesetak prisutnih članova Vijeća, donesen je niz važnih odluka, uz standardne točke koje se obično izglasavaju na svakoj sjednici, a tiču se zvanja profesora, statusa nastavnog osoblja, nastavnih obaveza i slično.

Fakultetsko vijeće tako je donijelo Deklaraciju upravljanja Filozofskim fakultetom kojom je određen i potvrđen pravni okvir u kojemu će nastavnici i studenti krenuti u rješavanje krize upravljanja. Naposljetku je razriješen trenutni v.d. dekana Željko Holjevac i pokrenut je postupak izbora novog dekana.

Međutim, izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća nije jedini događaj do kojeg je prošli tjedna došlo na Filozofskom fakultetu, uslijed potpune nesposobnosti privremena uprave da doista i upravlja Fakultetom i uslijed opće nezainteresiranosti Rektorata i Senata da krizu na Fakultetu riješi, odnosno zbog interesa kojeg više instance Sveučilišta zapravo imaju u daljnjem perpetuiranju nelegalnih odluka.

U utorak i srijedu, 22. i 23. studenog, odvili su se ponovljeni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Izborno je povjerenstvo, koje je u potpunosti bilo nametnuto od strane Senata Sveučilišta i u kojemu se nalazilo pola nelegalne, oktroirane uprave, uslijed nepravilnosti koje su se otkrile pri brojanju listića, svu krivnju je prebacilo na studente koji su bili članovi Biračkog odbora, umjesto da samo sebi spasi obraz i istog trena da ostavku. Kao rezultat otkrivenih nepravilnosti (u kutiji je bio veći broj listića nego zabilježenih glasača), brže-bolje su raspisani ponovljeni izbori za Studentski zbor, čije je raspisivanje potpisao razriješeni v.d. Željko Holjevac, s identičnim nametnutim Izbornim povjerenstvom koje nije uspjelo provesti prve izbore. Ovo perpetuiranje nelegalnosti i postupci Rektorata i nametnute uprave Filozofskog fakulteta doista poprimaju razmjere jedne farse.

U nadi da će progresivna većina na Fakultetu, koja je sazvala izvanredno vijeće i koja se već mjesecima bori protiv nelegalnosti koje dolaze od viših instanci, uspjeti u svojoj borbi, preostaje nam da podupremo studente i nastavnike Filozofskog fakulteta u njihovoj borbi i pratimo daljnji razvoj događaja.

 

MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close