TEKST

Solidarnost za one koji se bore protiv mržnje

 

International anti-fascist defence fund –  Naše oružje je direktna akcija, naša obrana je internacionalna solidarnost!

naslovna

Kao odgovor na rastuću potrebu za pružanje konkretne pomoći antifašistima diljem svijeta, online kolektiv Antifa International pokrenuo je u lipnju 2015. The international anti-fascist defence fund s ciljem financiranja pravnih i medicinskih troškova antifa suborcima koji su zbog svog aktivističkog rada ili političkog angažmana upali u nevolje.

Fond je napravljen po modelu kanadskog antirasističkog fonda s kraja devedesetih pa se poput njega također financira donacijama simpatizera. Svaki pojedinac ili organizacija koji uplate donaciju u iznosu od barem 20$ može postati dio kolektiva koji demokratski donosi odluke o raspolaganju prikupljenog novca na akcije solidarnosti potrebitim antifašistima. U ovom trenutku kolektiv čini gotovo 200 članova diljem svijeta.

Fria Kungsan

Tijekom godine i pol postojanja, International anti-fascist defence fund financijski je pomogao u nizu manje ili više poznatih slučajeva poput švedske Kungsan 15-orice, njemačkog antifa dua koji je postao viralan ili američkog crnog muslimana koji je stao u obranu transrodne kolegice iz škole. Tako se pomoć u velikoj mjeri  koristi za financiranje sudskih troškova u slučajevima gdje su antifašisti optuženi zbog aktivne samoobrane od fašista raznih sorta (KKK, Pegida, neonacisti…). Nažalost, značajan dio pomoći daje se i za financiranje bolničkih troškova ili nabave lijekova ozlijeđenim antifa borcima od kojih se mnogi, u posljednje vrijeme, nalaze u zemljama istočne Europe. Fond je između ostalog pomogao i u pokrivanju dijela troškova za sprovod Maxima Bugsela, 19-godišnjeg francuskog antifašista ubijenog vatrenim oružjem u kolovozu 2015. Sredstva se doniraju i za obnovu slobodnih prostora i društvenih centara – primjer praške Klinike koja je bila oštećena u napadu početkom prošle godine. Primjera ima još, kolektiv koji drži web stranice Fonda u redovnim kvartalnim izvještajima prijavljuje postignute rezultate.

Pristalice ovakve međunarodne solidarnosti mogu podržati ovu sjajnu inicijativu doniranjem putem tri dostupna kanala. Prvi i najpoželjniji, svakako je redovno financiranje na Patreonu u iznosu kojeg  donatori sami odrede. Tako se trenutno uspije prikupiti oko 150$ mjesečno. Druga opcija je jednokratno doniranjem na Paypalu – jednostavno, brzo i neobvezujuće. Konačno, treća opcija je doniranje kampanje na stranicama FundRazra na kojima je moguće kupiti promo materijale poput antifa majica, naljepnica, bedževa, prišivaka i zastava.

Prije nego kliknete na neki drugi link razmislite o vašim financijskim mogućnostima i podržite svoje antifašističke drugarice i drugove: Naše oružje je direktna akcija, naša obrana je internacionalna solidarnost!

 

Porfirije Petrovič

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close