AKCIJA

Plesna zajednica proglasila bojkot Zagrebačkog plesnog centra

 

Bojkot je krenuo 30. siječnja i trajat će 90 dana, a u tom razdoblju umjetnici pozivaju sve koji mogu «udomiti» njihove predstave i probe na solidarnost.

Članice i članovi Udruge plesnih umjetnika Hrvatske okupljeni na Sazivu članstva UPUH-a održanome 22. siječnja 2017. većinski su odlučili da se krene u bojkot Zagrebačkog plesnog centra (ZPC). To konkretno znači da se kolektivno bojkotira poziv za prijavu repriznih izvedbi kao i najavljeni poziv za rezidencijalne programe Zagrebačkog plesnog centra.

Umjetnici ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koji su im trenutno ponuđeni od strane novog vodstva Zagrebačkog plesnog centra na čelu s Martinom Nevistić, kao i zbog netransparentnosti odluke na temelju koje je gradska vlast trenutno uredila upravljanje navedenim javnim prostorom.

Najavljeni bojkot započet će u ponedjeljak, 30. siječnja 2017., te će trajati 90 dana tijekom kojih će se i dalje nastaviti zahtijevati osnivanje samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, tražiti ravnopravno uključivanje svih zainteresiranih aktera i neovisnih stručnih tijela u odlučivanje o Zagrebačkom plesnom centru kao zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za rad, te inzistirati na poboljšanju općih, individualnih i kolektivnih radnih uvjeta.

Loši i neprofesionalni uvjeti rada koji su trenutno ponuđeni suradnicima ZKM-a/ZPCa ukazuju na proceduralne nejasnoće i poteškoće u korištenju ZPC-a:
– nemogućnost potpisivanja autorskih ugovora sa samostalnim umjetnicima
– sav posao oko oglašavanja vlastitih izvedbi u ZPC-u te prodaje ulaznica za iste obavljaju sami umjetnici
– hostese za prodaju karata, za garderobu i za praćenje publike pri ulazu na predstavu potrebno je unajmiti od ZKM-a (cijena je 70 kn/h) ili organizirati u vlastitom aranžmanu
– nedovoljno ažurno informiranje umjetnika s točnim i jasnim informacijama o uvjetima rada i izvedbi u ZPC-u (primjerice: stanje tehničke opreme koja je na raspolaganju, vrsta ugovora, odredbe onoga što se nudi i onoga na što se umjetnik sam obvezuje)
– nejasan status plesnih pedagoga (neravnopravna pozicija u odnosu na pedagoge Učilišta ZKM-a)
– nepostojanje plesnih treninga namijenjenih za profesionalne umjetnike (trenutno se održavaju samo tečajevi za amatere)
– netransparentna procedura oko iznajmljivanja prostora odnosno davanja prostora u najam trećim stranama
umjetnici i suradnici za ugovorene obveze, odnosno reprizne izvedbe rade bezhonorara

UPUH je također uputio poziv za solidarnošću institucijama i organizacijama diljem Hrvatske koje mogu «udomiti» plesne umjetnike u periodu bojkota, te im omogućiti neometan rad i profesionalne uvjete dok ne dođe do promjene trenutačne situacije u ZPC-u. Plesnoj zajednici u bojkotu podršku je dao i Plenum Zagrebačkog plesnog centra.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close