AKCIJA

Seoski nogomet – strah i prezir u Kloštru Podravskom

 

U nedjelju, 26.2. održana je prijateljska utakmica između NK Zagreb 041 i NK Mladost Kloštar Podravski. Dva busa, 100 navijača i navijačica, na putu za nogometno-antifašistički seoski rodeo. Naš izvještaj o događaju prigodno kasni jer je ovaj povijesni spektakl uzeo svoj danak u višednevnom oporavku.

DSC_5998
Foto: Prijateljska utakmica u Kloštru Podravskom, Ivana Šmit

Utakmica s NK Mladost bila je prilika za druženje s klubom s kojim već postoji bliska suradnja ali i prvi susret navijača i navijačica s igračima NK Zagreb 041 nakon zimske pauze. Razmjeri uzbuđenja mogli su se naslutiti već pri samom početku puta, okupljanjem ispred Medike. Dva busa, 100 navijača i navijačica, na putu za nogometno-antifašistički seoski rodeo.

U autobusu, atmosfera je na uobičajeno visokom nivou – rakija kola po busu, krafne se bijele, zadnja loža opušteno puši, a Pasi daju ritam vožnji. U Kloštru nas je dočekao šank sa popularnim cijenama. Za neke je ovo bilo previše primamljivo, pa do terena nisu ni stigli, dok se većina navijača i navijačica ipak rasporedila po ‘tribini’, odnosno brdu iznad terena, i radila već sve što se u takvim prilikama radi – urla i pali baklje. Rezultat utakmice od 3:1 za Kloštar nikome nije previše smetao jer drugovi smo svi i ne igra se za pobjedu nego za zajednicu. Uslijedili su ćevapi i grah u klupskom restaču gdje su nas prekrasno ugostili lokalni ugostitelji. Povratak u Zagreb je prošao u magnovenju, a fešta se nastavila, a gdje drugdje nego – u Greyu i Krivaču. Tko je preživio, ne sjeća se.

DSC_6244
Foto: Ivana Šmit

NK Zagreb 041 – ima li uopće potrebe ponavljati – prvi je local community nogometni klub u Hrvatskoj, kojim upravljaju njegovi navijači/ce s jasnim stavom protiv modernog nogometa i njegovih zala (korupcija, klijentelizam, homofobija, rasizam), uz jasno organiziran direktnodemokratski model uređenja. Ideja oko pokretanja kluba krenula je od Bijelih anđela, navijača NK Zagreb, koji su razočarani stanjem u svom nogometnom klubu okupili zainteresirane iz srodnih organizacija (MAZ je tu od samih početaka) te registrirali Klub kao pravnu osobu 2015. godine. Ostalo je već povijest – u samo godinu dana službenog postojanja, Klub je uspio okupiti stotinjak članica i članova, osvojit prvo mjesto nakon polovice njegove druge sezone, osnovati prvu žensku ekipu sedmoligaškog kluba, omladinsku školu za djecu tražitelje azila iz “Porina” i još puno toga.

Učlanjenjem u klub imaš mogućnost sudjelovati u svim akcijama i odlukama Kluba, te naravno – putovati po seoskim stadionima i slaviti pobjede po vatrogasnim domovima. Sve o učlanjenju i mogućnostima sudjelovanja (‘Ne moraš samo gledati, pridruži nam se i zaigraj’) pronađi ovdje. Vijesti o tome kako smo najbolji, prati ovdje. I svakako dođi na iduću tekmu na ‘domaćem’ terenu u Dugavama. Jer – Klub je naš.

 

Aska Vuk

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close