AKCIJA

Ustajte prezrene na svijetu

 

Ponosne i sretne“ jedan je od natpisa na ovogodišnjem Noćnom maršu u Zagrebu kojim bi se mogao sažeti cjelokupni dojam koji su ostavile njegove sudionice (i sudionici) povodom Međunarodnog dana žena. I ne samo ponosne i sretne, nego i hrabre i odlučne, borbene i čvrste u stavu da neće dopustiti zatiranje davno stečenih prava, rodno uvjetovano nasilje, ali i nejednakost, seksizam, fašizaciju i homofobiju društva.

 

IMG_9765

 

Noćni marš u Hrvatskoj održao se drugu godinu zaredom u organizaciji feminističkog kolektiva Faktiv nastalog s ciljem izvaninstitucionalnog djelovanja koje obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava. Nekoliko tisuća građanki i građana marširalo je radi sustavne diskriminacije žena u Hrvatskoj, ugroženih reproduktivnih prava i izloženosti nasilju u obitelji i na radnom mjestu. Faktivke su pozvale na otpor protiv institucionalnog ignoriranja političkih elita koje prešutno odobravaju navedene devijacije, pokoravajući se klerikalnim strukturama i time marginaliziraju stečena ženska i ljudska prava.

Sad je trenutak otpora“ istaknuto je na maršu čime je naglašena važnost društvene reakcije na sveukupnu političku klimu u Hrvatskoj, te nedopustivost daljnjih kršenja i zanemarivanja ljudskih prava žena. Podsjetimo, žene u Hrvatskoj danas često primaju manju plaću za jednaki rad, izložene su seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnom mjestu te im se uskraćuju reproduktivna prava i prava na zdravstvenu skrb, primjerice na abortus, koji je iako legalan, danas u Hrvatskoj i dalje teško dostupan. No, ova kršenja ženskih prava moramo promotriti u široj kontekstualizaciji stanja u društvu uopće. Suočeni smo sa brojnim manjkavostima sustava, a institucije države općenito ne mogu jamčiti provođenje zakona, pri čemu smo svjedoci brojnih kršenja medijskih sloboda, jačanja desnog eksteremizma i konzervativnih politika. Duboko ukorijenjeni heteropatrijarhat dodatno otežava položaj žena i općenito marginaliziranih društvenih skupina te razvija mizoginiju, šovinizam i ignoriranje nasilja. Sve su to dovoljni razlozi da se okupe društveno osvješteni pojedinci, solidarni i ustrajni u borbi za ravnopravnost i osnovna građanska prava.

Upravo tako je i bilo na Noćnom maršu koji je kao događaj istaknuo navedene društvene probleme, ali i uspješno dokazao da se protiv istih ima tko boriti.

Slijedimo svoje prethodnice – borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! “No pasaran!” DOSTA!

Iz proglasa Marša

 

IMG_9761 IMG_9764
IMG_9767

 

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close