TEKST

Best of British: birminghamska antifa čajanka

 

 

foto: PA/ Joe Giddens
foto: PA/ Joe Giddens

U Birminghamu je ovog vikenda u organizaciji lokalne džamije održana lokalna otvorena čajanka pod nazivom ”Best of British”. Druženje uz čajanku bilo je otvoreno za sve zainteresirane, a organizirano je kao odgovor na ”mržnju i podjelu” koju pokušava nametnuti ekstremno desni pokret English Defence League (EDL).

Naime, EDL je istovremeno organizirao prosvjed kojim su nakon terorističkog napada na području Westministera htjeli upozoriti na ”kontinuirano jačanje islamskog terorizma”. Prosvjed je okupio oko 100 ljudi i prošao je bez većih incidenata za razliku od onog organiziranog u ljeto 2013. kada su izbili neredi i sukobi prilikom kojih je uhićeno više od 50 prosvjednika, uključujući i 21-godišnjaka koji je osuđen na skoro 4 godine zatvora. Nasuprot tome, ”Best of British” druženje tristotinjak lokalnih stanovnika u džamiji imalo je za cilj oduprijeti se EDL-ovoj netoleranciji i podsjetiti na jedinstvo sa svojim susjedima bez obzira na boju kože ili vjeroispovijest.

 

Stanovnici koji su se priključili čajanci nosili su poruke podrške svojim muslimanskim susjedima, poručivši kako osuđuju postupke EDL-a i srodnih organizacija koje iskorištavaju terorističke napade za daljnje produbljivanje animoziteta i održavanje industrije mržnje i straha.

”U trenucima kada EDL protestira i pokušava podijeliti našu zajednicu, mi održavamo ovo druženje kako bismo pokazali da je Birmingham multikulturalna, multi-etnička i multi-vjerska zajednica. Mi smo ujedinjeni i neće nas uspijeti podijeliti i stvoriti mržnju”, napisao je na facebooku predsjedavajući Muhammed Afzal.

 

foto: PA/ Joe Giddens
foto: PA/ Joe Giddens

 

Druženju su se priključili i pripadnici lokalnih policijskih snaga čiji je načelnik, David Jamieson, izjavio: ”Okupili smo se ovdje danas kako bismo proslavili ono što nam je zajedničko. EDL šire poruku mržnje, no oni nisu odavde i ne razumiju naše vrijednosti.”

Podsjetimo na još jedan primjer susjedske solidarnosti u Engleskoj: kad je dansko-engleski pokret SIOE (Stop Islamization of Europe, Zaustavimo islamizaciju Europe), na godišnjicu 11. rujna organizirao prosvjed ispred džamije u Londonu, pokušali su nahuškati židovsku zajednicu da ih podrži sa svojih tisuću članova i izraelskim zastavama. No istaknuti pripadnici i rabini odbili su ih i poslali javnu poruku podrške ”svojim muslimanskim prijateljima i susjedima koji su napadnuti od strane onih čija je jedina svrha širenje laži i mržnje”. Na kraju je, umjesto židovske zajednice s izraelskim zastavama, svoje članove i simpatizere ciglama i bocama poslala inicijativa Unite Against Fascism. Prosvjed se pretvorio u tučnjavu desničara i antifašista, a među uhićenima je završio i organizator prosvjeda i lider SIOE, Stephen Gash.

Osim toga, protiv EDL-a je ustala i hakerska skupina Anonymous koja je na internetu prije tri godine objavila osobne podatke vodećih članova uz poruku: ”Pod krinkom nacionalnog ponosa potaknuli ste zločine protiv nevinih i napad na muslimane. Nećemo dozvoliti da vaša nepravda, vaše laži i vaša glupost i dalje radikaliziraju mlade tjerajući ih u strah i mržnju spram svog sugrađana. Započinjemo sistemsku i iscrpnu borbu za uništenje vašeg kulta.”

 

Maška Hubi

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close