TEKST

Romantična Toskana: kaos i sukobi prilikom sastanka G7

 

U talijanskom gradu Lucca počeo je jučer sastanak predstavnika zemalja G7 (nekadašnji G8 umanjen za Rusiju koja je suspendirana 2014. nakon afere Krim, a to su: SAD, Francuska, UK, Japan, Kanada, Italija i Njemačka uz prisustvo delegata EU).

Glavna tema sastanka bila je situacija u Siriji koja je kulminirala napadom kemijskim oružjem i američkim napadom na Siriju: članice G7 su automatski optužile sirijsku vladu za upotrebu kemijskog oružja iako nije provedena istraga i nema dokaza, a na sastanku su raspravljale o tome kako izvršiti pritisak na Ruse zbog njihovog čuvanja leđa sirijskom predsjedniku Assadu.

Kao i svaki put, ovi sastanci izazvali su ogromne prosvjede. Jučerašnji prosvjedi su započeli mirno, no brzo su se pretvorili u kaos ionako već potenciran ”bombaškom” panikom u gradu koja je nastala nakon što je netko nekoliko sati prije ostavio na ulici prazan kovčeg.

Sukob je izbio kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon u starom dijelu grada. Okupljeni antifašisti i anti-kapitalisti izvikivali su parole protiv rata i vojske, noseći transparente s natpisima poput ”Toskana protiv G7 – ubojice, gubite se!” i ”Milijuni eura za vaše ratne hirove, a ljude uskraćujete za dom nad glavom!”. Osudili su prošlotjedni američki raketni napad na Siriju, izjavivši kako članice G7 ne pomažu žrtvama nasilja u Siriji već guraju vlastite interese u ovoj naftom bogatoj regiji – pomažući tako kapital, a ne ljude.

”Jedini pravi teroristi ovdje su G7 i oni koji su ispalili skoro 60 raketa na Siriju prije nekoliko dana. Sirijci ispaštaju upravo zbog rata kojeg su oni prouzročili svojom politikom”, izjavio je jedan od prosvjednika.

Prosvjednici nisu bili dirnuti simboličnim, tj. licemjernim odabirom lokacije predstavnika G7 za obraćanje javnosti i medijima: riječ je o obližnjem selu Sant’Anna di Stazzema, u kojem je 12. kolovoza 1944. godine počinjen ratni zločin kada su nacističke trupe masakrirale oko 560 lokalnih stanovnika, od čega 130 djece.

U sukobima je ozlijeđeno petero policajaca i nepoznat broj prosvjednika, a očekuje se kako će taj broj porasti danas kada započne drugi dio sastanka.

 

 

Maška Hubi

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close