TEKST

Desni ekstremizam u Italiji

 

U zemljama zapadne Europe, pogođenima ekonomskom te izbjegličkom krizom, posljednjih godina dolazi  do porasta desnog ekstremizma. Medijske stupce punili  su predsjednički izbori  na kojima su predstavnici ekstremne desnice ušli u drugi krug, poput Marine Le Pen u Francuskoj ili Norberta Hofera u Austriji, no jedna nam je Hrvatica skrenula pažnju i na zbivanja u susjednoj Italiji. Nina Morić, bivša miss Hrvatske, koja posljednjih godina živi i radi u Italiji, objavila je da se odlučila politički aktivirati u CasaPoundu, koji svoj pokret definira kao fašizam trećeg milenija.

Foto: Facebook Nine Morić

Ekstremna desnica

Kada govorimo o ekstremno desnim pokretima i strankama u Italiji nemoguće je zaobići Forza Nuovu, Lega Nord i CasaPound. Svi navedeni imaju korijene u političkim zbivanjima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je ekstremna desnica u Italiji bila na vrhuncu.

Lega Nord je najstarija stranka. Afirmirala se još osamdesetih godina, zalažući se za odvajanje bogatog Sjevera od siromašnog Juga Italije, a u mnogim gradovima i danas drži lokalnu vlast. Posljednjih godina promijenila je svoju politiku. Danas joj neprijatelji više nisu siromašni građani Juga već imigranti, a umjesto Rima centar problema postao je Bruxelles. Lega Nord su desni populisti koji se protive multikulturalnom društvu.

Forza Nuova je politički pokret formiran 1997. godine, a karakteriziraju ga ekstremni nacionalizam, povezanost s Crkvom, ksenofobija i homofobija. Zalažu se za tradicionalnu obitelj koju čine muškarac, žena i djeca, a uz to su i veliki protivnici istospolnih brakova i posvajanja djece od strane istospolnih parova. U svojim homofobnim ispadima najdalje su otišli 2000. godine kad su organizirali  protu-povorku gay prideu, u kojoj se pozivalo na “bacanje gayeva u Koloseum kao predjelo lavovima”. Također se zalažu za demografsku obnovu zemlje te anti-imigrantsku politiku.

CasaPound je politički pokret nazvan po Ezri Poundu, američkom pjesniku i kritičaru, koji se tridesetih godina okrenuo fašističkoj ideologiji. Smješteni u jednoj maloj zgradi u srcu Rima, aktivisti CasaPounda uglavnom su se bavili skvotiranjem, odnosno zauzimanjem praznih prostora u vlasništvu države, da bi tek kasnije postali politički pokret. Iako se skvotiranje tradicionalno veže uz autonomnu ljevicu, u CasaPoundu tvrde kako ono zapravo potječe od fašista. Njihov simbol je oslikana kornjača koja predstavlja sigurnu kuću u kojoj se mogu iznositi različite ideje.

CasaPound uglavnom čine mladi ljudi. Iako nemaju značajnih političkih uspjeha poznati su po konkretnim inicijativama, a jedna od njih je i takozvani Studentski blok putem kojeg pristupaju mladim ljudima na fakultetima. Uključuju više skvotova, knjižara te pubova. Protive se privatnim školama, organiziraju razne glazbene događaje, promoviraju sportske aktivnosti, pružaju besplatne usluge savjetovanja, a zanimaju se i za obnovljive izvore energije.

Ulazak u prirodni prostor ljevice

CasaPound je, poput Živog zida u Hrvatskoj (koji je za razliku od CasaPounda ostao ideološki neopredijeljen), ušao u prirodni prostor ljevice smještanjem siromašnih talijanskih obitelji u zauzete državne prostore, borbom protiv poskupljenja troškova života distribucijom kruha ili prekrivanjem parking automata kartonskim vrećicama. No, u pozadini njihovog humanitarnog djelovanja vidimo neprikriveni rasizam. Iako su zbrinuli  dvadesetak siromašnih talijanskih obitelji, aktivisti CasaPounda skvotiraju isključivo prostore u četvrtima s većom imigrantskom populacijom, i to u sklopu kampanje vraćanja Italije Talijanima. Dijeljenje kruha također je ograničeno samo na građane talijanske nacionalnosti.

Lideri CasaPounda otvoreno favoriziraju fašizam, ali i ističu kako je talijanski fašizam isključivao rasističku komponentu nacizma. Ipak, u praksi se to pokazuje drugačijim. Iako se njihova službena politika temelji na medijskim istupima ili prosvjedima po trgovima, CasaPound se često povezuje s fizičkim napadima na imigrante ili LGBT populaciju. Najpoznatiji je slučaj ubojstvo mladog Afrikanca od strane čovjeka koji se u više navrata pojavljivao na fotografijama raznih akcija CasaPounda, koje su kružile službenim internetskim i Facebook stranicama pokreta. Aktivist CasaPounda najprije je rasistički vrijeđao mladića, nazivajući ga afričkim majmunom, a zatim ga fizički napao. Mladić po imenu Emannuele pao je u komu, nedugo zatim i  preminuo, a napadač je odslužio samo godinu dana zatvora.

Neočekivana ambasadorica

CasaPound je hrvatskoj javnosti postao poznatiji zahvaljujući objavi Nine Morić da se odlučila politički aktivirati u CasaPoundu. Nina Morić je bivša misica i starleta koja se nikad nije aktivno bavila politikom, no sada se politički približila CasaPoundu. Na društvenim mrežama često izlazi s rasističkim objavama, a u posljednje vrijeme i antikomunističkim. Tako je nedavno trenera Juventusa, Massimilijana Allegrija, nazvala “komunjarom”, aludirajući na to da je rođen u Livornu, gradu poznatom po komunističkoj i antifašističkoj tradiciji. Otvoreno iznosi ambicije za ostvarenjem političke karijere, a u CasaPoundu koriste njenu popularnost kako bi povećali vlastitu vidljivost.

U svakom slučaju CasaPound je jedna vrsta ekstremno desnog društvenog centra, otvoreno fašističkog, koji svojim društvenim aktivnostima preobraćuje najugroženije dijelove stanovništva te ih tako privlači sebi, popunjavajući onaj prostor koji bi po svojoj prirodi trebao pripadati ljevici.

Zajednička platforma

Unatoč svim razlikama u pristupu i načinu djelovanja, Lega Nord, Forza Nuova i CasaPound zajedničko polje djelovanja nalaze u borbi protiv imigranata. Vraćanje Italije Talijanima, demografska obnova zemlje, zalaganje za tradicionalnu obitelj putem legalnih aktivnosti, a s druge strane rasizam, homofobija i fizički napadi na imigrante od strane desničarskih aktivista, dio su svakodnevice na talijanskoj političkoj sceni. Da njihovo djelovanje nije osuđeno samo na političku marginu pokazuje i novi zakon iz travnja kojim se pooštravaju kriteriji za dobivanje političkog azila, što u konačnici pogoršava ionako loš položaj svih onih koji bježe od rata i gladi, tražeći spas u “demokratskoj” Europi.

 

Slobodan Tomić

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close