AKCIJA

Sužavanje područja borbe

 

Represija lijevih pokreta i pripadajućih komunikacijskih kanala, prošli je mjesec rezultirala zatvaranjem njemačke Indymedije.

Foto: grafit “linksuten.indymedia.org ostaje”

U petak, 25.8. , rano ujutro, u južno-zapadnoj pokrajini Baden-Württemberg, prema nalogu njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizièrea, izvedene su racije u domovima pretpostavljenih administratora web site-a linksunten.indymedia.org, članova i pristaša Indymedije. Policija je oduzela kompjutere i druge objekte, a zabrana djelovanja je najavljena kao dugoročna.

Ministar je u svojoj izjavi istaknuo da je ‘sajt’ djelovao protiv ustavnog poretka te da je godinama korišten za širenje kriminalnog sadržaja i poticanja na nasilje. Opisujući njemačku Indymediju kao najutjecajniju platformu za ljevičarski ekstremizam, dodao je da su neredi u Hamburgu ‘kuhani’ upravo na Indymediji.

Desničarske partije su pozdravile odluku, tražeći još efikasniji progon antifa aktivista, dok je glasnogovornica partije Die Linke, Ulla Jelpke, ovaj čin ocijenila arbitrarnim ograničavanjem slobode izražavanja i slobode medija.

Prema analizi Crimethinka, tjednima su događaji u Hamburgu korišteni kako bi se ispričala unaprijed pripremljena priča o ljevičarskom ekstremizmu, kako bi ojačao državni aparat te se pokrenula kriminalizacija antifašističkih aktivnosti i medija. Na Crimethinku smatraju da je zabrana samo prvi korak u klasifikaciji cjelokupnog antifa pokreta kao terorističke organizacije.

Povijest Indymedia.org kreće od Seattle-a 1999. i usko je vezana za anti globalizacijski pokret. Ova globalna medijska platforma osnovana je s ciljem omogućavanja nezavisnog izvještavanja o protestima protiv Svjetske trgovinske organizacije. Od tada, tisuće Indymedija osnovane su širom svijeta. Indymedia je u Njemačkoj osnovana 2001. kao de.indymedia.org; još jedna verzija se pojavila 2008 na adresi linksunten.indymedia.org. Njemačka Indymedia se ubrzo prmetnula u najposjećeniju platformu ljevičarskog organiziranja u Njemačkoj, a članke je mogao objavljivati bilo tko, uz minimalnu moderaciju.

Početkom prošle godine, ista zabrana od strane iste institucije, pogodila je desničarski ‘sajt’  Altermedia Deutschland. Prošlomjesečno zatvaranje Indymedije samo je još jedan dokaz o izjednačavanju fa i antifa, samo novi odjek stare teze o dvama totalitarizmima te podsjetnik nama o važnosti izgradnje i očuvanja vlastitih medija, sigurnih komunikacijskih platformi i kanala.

 

Aska Vuk

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close