TEKST

Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u

 

Temeljem čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima, objavljujemo pismo koje nam je u  svojstvu opunomoćnika Sveučilišta u Zagrebu i njegovog rektora Damira Borasa, uputio odvjetnik Maro Mihočević. Sukladno Zakonu, pismo, odnosno ispravak, objavljujemo u cijelosti, bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi. Pismo dolazi kao reakcija na tekst Anje Grgurinović “Propadanje rektorova protektorata” objavljenog 12.10.2017. godine na maz.hr. Iznimno nas raduje uspostava komunikacije sa Sveučilištem u Zagrebu, barem u ovom minimalnom obliku. Također se nadamo da ovom objavom pridonosimo ukupnoj medijskoj praksi zemlje u kojoj je razmjerno čest slučaj, posebice kod komercijalnih medija, da se objava ispravka, propisana predmetnim zakonima, redovito izbjegava. Pismo ide kako slijedi.

Foto: Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Damir Boras, prilikom raskošne ceremonije ustoličenja na mjesto rektora, izvor: skvus.hr

Redakciji portala maz.hr
Mreža antifašistkinja Zagreba
Pavla Hatza 16
10000 Zagreb

n/r glavnog urednika Lidije Čulo

Predmet: zahtjev za objavu ispravka netočne informacija od 12.10.2017. godine

Poštovani,

Javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Trg Republike Hrvatske 14, OIB 36612267447, a vezano uz članak autora Anje Grgurinović koji je pod naslovom “Propadanje rektorova protektorata” dana 12.10.2017. godine objavljen u elektroničkoj publikaciji www.maz.hr.

S obzirom da se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima, ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

1. Nije točno kako je jedina prava ideologija koja vlada na Sveučilištu u Zagrebu klijentelistička hobotnica koja već godinama buja te ruši ono malo ugleda i kvalitete što je Sveučilištu ostalo.

2. Nije točno kako je Vlatko Previšić uz pomoć Senata Sveučilišta iz Fakultetskog vijeća izbacio studentske predstavnike, na fakultet doveo zaposlenike privatne zaštitarske tvrtke da ga brane od tobožnjih “terorističkih prijetnji” od strane pobunjenih studenata, a vrata fakulteta bezobrazno je zatvorio za sve njegove zaposlenike i studente.

3. Nije točno kako se nad Filozofskim fakultetom i Hrvatskim studijima počelo provoditi institucionalno nasilje koje se nad nikada se prije nije pokazalo u ovako čistom obliku.

4. Nije točno kako je pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević zabranio je obraćanje studentskih predstavnika novoj generaciji upisanih studenata – i to onih studentskih predstavnika koji su se u zadnjih godinu i pol dana aktivno borili za vlastiti fakultet, a protiv korumpiranih radnji sveučilišnih čelnika. Na Hrvatskim studijima studentima nikada nije onemogućena sloboda govora pa im tako nije onemogućeno niti držanje govora na uvodnom predavanju za brucoše Hrvatskih studija. Na uvodnom predavanju za brucoše Hrvatskih studija govor je održao student poslijediplomskog studija povijesti Vladimir Šumanović kao najstariji član novoizabranog saziva Studentskog zbora.

5. Nije točno kako se na Hrvatskim studijima udara na studentska prava u vidu slobodnog izražavanja i obraćanja mlađim kolegama.

6. Nije točno kako se na Hrvatskim studijima u zadnje tri godine nije moglo adekvatno raditi na sadržaju i kvaliteti nastave upravo zbog navedene institucionalne krize i institucionalnog nasilja.

7. Nije točno da sveučilišnim čelnicima kvaliteta nastave na Hrvatskim studijima uopće nije predstavljala relevantan kriterij, niti činjenica što su studiji u reakreditacijskom vrednovanju ocijenjeni kao najbolje visoko učilište humanističko-društvenog usmjerenja u Hrvatskoj.

8. Nije točno da se na Sveučilištu u Zagrebu nisu slušale niti želje studenata po pitanju statusa Hrvatskih studija te kako je puno drugih, bitnijih faktora igralo ulogu, primjerica prijava za plagijat nekolicine profesora s odjela za filozofiju protiv tadašnjeg ministra obrazovanja Pave Barišića, inače interesno povezanog s rektorom i ostatkom klike.

9. Nije točno da se studente Hrvatskih studija standardnim i već dobrano izlizanim floskulama pokušavalo uvjeriti da to neće značiti ništa za njihovo studiranje i diplome koje će steći na kraju studija, te da sveučilišna vrhuška namjerava srozati status studija bez ikakvog obzira na želje studenata.

10. Nije točno da je Senat Sveučilišta u Zagrebu potpuno okoštala struktura i dobro podmazana glasačka mašinerija.

11. Nije točno da na razini Sveučilištu u Zagrebu vlada netransparentna i klijentelistička kadrovska politika te potpuno nedemokratsko odlučivanje o istoj.

12. Nije točno da se na Hrvatskim studijima opet počinje raditi na daljnjem gušenju autonomije i pokušaju zaustavljanja studentskog rada i aktivizma.

13. Nije točno da je Mario Grčević zabranio studentima da govore pred brucošima na početku nove akademske godine. Na uvodnom predavanju za brucoše Hrvatskih studija govor je održao student poslijediplomskog studija povijesti Vladimir Šumanović kao najstariji član novoizabranog saziva Studentskog zbora.

14. Nije točno kako je jedina prava ideologija koja vlada na Sveučilištu u Zagrebu klijentelistička hobotnica koja već godinama buja te ruši ono malo ugleda i kvalitete što je Sveučilištu ostalo.

15. Nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma.

Navodi i insinuacije iz predmetnog članka netočni su te su izneseni samo s ciljem daljnjeg difamiranja u javnosti naše stranke te narušavanja njezinog ugleda i digniteta.

Budući predmetni članak sadrži maliciozne, klevetničke i neistinite navode to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima.

S poštovanjem

U Zagrebu, 16. listopada 2017. godine

U ime odvjetničkog društva Mihočević & Bajs,

odvjetnik Maro Mihočević

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close