TEKST

Uništene masline i nepristojnost otpora

 

 

Ovih dana 16-godišnja Palestinka Ahed Tamimi sjedi u izraelskom vojnom zatvoru iščekujući suđenje zbog udaranja i vrijeđanja izraelskih vojnika koji su odbili napustiti dvorište kuće njene obitelji. Cijeli slučaj koji je prije više od mjesec dana podigao svijet na noge usmjerio je pozornost na zabrinjavajuće podatke o broju djece koja su zatočena u izraelskim zatvorima kao i tretmanu Palestinaca kojima izraelske vlasti oduzimaju svako sredstvo borbe, a Ahed Tamimi postala je simbol palestinske borbe. Prekosutra, 31. siječnja, na njen 17. rođendan, počinje suđenje koje bi je moglo koštati čak 10 godina zatvora.

 

foto: Diaa Hadid

15. prosinca 2017. godine Ahed i njezina obitelj sudjelovali su u prosvjedu zbog odluke američkog predsjednika Trumpa da Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela. Tijekom prosvjeda, izraelski vojnik je gumenim metkom pogodio njenog 15-godišnjeg rođaka Muhameda u glavu. Muhamed je odmah završio na hitnoj i riskantnoj operaciji lubanje, te ostao nekoliko dana u komi.

Nedugo potom, izraelski vojnici su ušli u dvorište obitelji Tamimi, i u svađi koja je uslijedila nakon što su odbili napustiti njihov teritorij, Ahed je vikala i lupala rukom vojnike. Cijeli događaj je snimljen, a Ahed je dobila nadimak ”palestinske Rose Parks” nakon što je video obišao svijet. Ipak, njena obitelj je već dugo vremena poznata među Palestincima, a sama Ahed je od malih nogu ulazila u sukobe s izraelskim vojnicima. Naime, obitelj Tamimi živi u malom mjestu Nabi Saleh blizu palestinskog grada Ramallah, sve češćem mjestu sukoba lokalnog stanovništva s izraelskom vojskom koja osigurava postepeno izraelsko naseljavanje i preuzimanje ne samo sela, već i strateški važnih dijelova zemlje i izvora vode.

Izraelska vojska često upada u domove onih Palestinaca koji sudjeluju u prosvjedima pod krinkom ”prijetnje za sigurnost” i optužbi za terorizam. Tako je i Ahed nasilno izvučena iz vlastitog doma u noćnoj raciji 19. prosinca kada se vijest o udarcu vojnika proširila, te odvedena iz Palestine u izraelski zatvor gdje se nalazi i danas čekajući suđenje. S obzirom da je maloljetna, a izraelski vojnici su odbili povesti njenu majku s njom, majka je naknadno došla u zatvor vidjeti ju i završila – također uhićena. Njen drugi, 19-godišnji rođak je također uhićen i odveden u pritvor u Izrael, no njegovi roditelji nisu mogli prisustvovati saslušanju 14. siječnja jer im je prema obrazloženju njegove majke, Izrael zabranio ulazak u zemlju.

Ahed prijeti čak 10 godina zatvora, a njezin slučaj privukao je pozornost i na činjenicu da je ona samo jedno od 350 palestinske djece koja su trenutno u izraelskim zatvorima ili pritvorima zbog toga što su bacali kamenje na izraelsku vojsku. Prema izvještaju organizacije Defense for Children International – Palestine (DCIP), od 2000. godine je kroz izraelske vojne sudove prošlo čak 8 000 palestinske djece.

Saslušanje Ahed Tamimi odvilo se uz prisustvo predstavnika Europske unije, Francuske i Švedske te uz apele iz UN-a i organizacija za ljudska prava da ju se odmah oslobodi, no Ahedina odvjetnica Gaby Lasky potvrdila je kako Ahed neće biti puštena uz jamčevinu jer se smatra ”prevelikom opasnošću”.

Brojni izraelski političari i novinari nisu suosjećali s Ahed već su dapače, medijima uz priču o njoj kružili pozivi na njeno ”okončanje u zatvoru” (izraelski ministar edukacije Naftali Bennet) i vapaji da je ponizila izraelsku državu i građane (ministrica kulture i sporta Miriam Regev), a sam izraelski vojnik kojeg je Ahed udarila prozvan je za kukavičluk i nanošenje ”nacionalne sramote” jer joj nije uzvratio. Izraelski analitičar Ben Caspit je čak izjavio kako se Ahed treba naučiti pameti ”u mraku, bez svjedoka i kamera”, što je onaj zgroženi dio javnosti protumačio kao prijetnju silovanjem. U očajničkim pokušajima diskreditacije, Ahed se prozivalo i zbog ”sumnjivih plavih lokni” neobičnih za Palestinku.

 

foto: Oren Ziv/Activestills

Suđenje Ahed Tamimi će se održati 31. siječnja, kada će napuniti 17 godina. Ona od svoje borbe ne odustaje, već poručuje: ”U ovom trenutku, nepravda se događa u cijelom svijetu. Trebali bismo spojiti naše borbe da to okončamo. Svi smo žrtve neke vrste okupacije i mi Palestinci ne želimo da itko pati sam”. Mi kao MAZ tu izjavu potpisujemo kao što potpisujemo i poziv za oslobođenjem Ahed.

Nevjerojatno je da je jedan šamar naoružanom vojniku od strane 16-godišnjeg djeteta izazvao veću gorčinu i ”sramotu državi” nego činjenica da ta ista država šalje vojnike na djecu i civile od kojih većina ne dospije u medije već bezimeno u samice. Nevjerojatno je da su navodno ”isprani mozak” i ”nasilništvo” maloljetnice koja se bori protiv Izraela izazvali veće zgražanje nego isprani mozgovi i nasilje svih onih koji sudjeluju u krugu mržnje i podupiru daljnju okupaciju, getoizaciju i dehumanizaciju Palestinaca. U sustavu koji počiva na takvim temeljima, a istovremeno oduzima sredstva za pobunu, otpor si ne može priuštiti pristojnost.

 

MAZ

naslovna fotografija: Diaa Hadid

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close