AKCIJA

Tribina Radničke fronte: “Antifašizam danas”

 

Antifašizam se danas dominantno javlja na dva različita ali povezana kolosijeka – prvom nasuprot sve izraženijim koracima revizionističkih shvaćanja historijskih pojava fašizma te drugom nasuprot suvremenim političkim, ekonomskim i društvenim fenomenima koji u većoj ili manjoj mjeri odgovaraju elementima historijskog fašizma.

Revizionistički pristupi historijskom fašizmu počinju gotovo odmah po porazu nacističke Njemačke, odnosno početkom Hladnog rata kada se redefinicijom pojma totalne države i totalitarizma počinju isticati sličnosti fašizma i državnog realsocijalizma te minimalizirati sličnosti i genetska povezanost liberalnog kapitalizma i fašizma. Nasuprot tome, tribina „Antifašizam danas“ bit će orijentirana na ovaj drugi antifašizam, odnosno ulogu antifašizma u otporu suvremenim, fašizmu nalik, elementima i društvu koje fašističke tendencije stvara i uvijek iznova porađa.

Zatvaranje i mržnja prema emigrantima diljem Evrope i u SAD, porast nacionalizama i ksenofobije, traženje krivaca u Drugima i drugačijima (nacionalno, etnički, vjerski, rasno, spolno, rodno, i td.), uspon popularnosti tzv. alternativne desnice (alt-right) samo su neki od fenomena koji danas podsjećaju na oživljavanje ključnih fašističkih postavki.

Ekonomske osnove takvih pojava prilično su slične onima koje su vodile pojavi historijskog fašizma, uključujući rastuće nejednakosti, osiromašivanje većine stanovništva i krajnju egzistencijalnu nesigurnost velikog broja ljudi. Danas možda i ne možemo očekivati pojavu eksplicitno fašističkih država poput onih iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća pa zbog toga niti današnji antifašizam ne može ostati orijentiran samo na eksplicitno fašističke pojave u tradicionalnom smislu.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja je ono taktičko. Treba li antifašizam danas nastojati obuhvatiti što širi mogući ideološki spektar – uključujući građanski, liberalni, radikalnolijevi i sl. antifašizam – u što je moguće širu frontu ili nam je potreban antifašizam uže fokusiran na ideološke i ekonomske temelje današnjih pojava? U kojoj mjeri antifašizam treba ostati negativno orijentiran, anti- niza navedenih pojava, a u kojoj mjeri antifašizam mora uključiti pozitivne sadržaje i zahtjeve promjena u društvu?

Možemo li i trebamo li borbu protiv suvremenog desnog ekstremizma uvrštavati u kategoriju antifašizma ili on treba ostati posvećen otporu eksplicitno fašističkim i fašistoidnim pojavama?

Pozivamo vas da na ta i brojna druga pitanja u vezi antifašizma danas odgovore potražimo na najavljenoj tribini.

 

Srpsko privredno društvo ”PRIVREDNIK”, Preradovićeva 18, Zagreb

Petak, 2. veljače 2018. u 18:00 h

–> facebook event

 

Govornici:

Ana Benačić (novinarka)
Marko Fuček (povjesničar i član RF-a)
Sanja Kovačević (članica RF-a)
Nikola Vukobratović (novinar i povjesničar)

Moderira: Igor Premužić (antifašistički aktivist i član RF-a)

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close