TEKST

Sude nam: Sveučilište u Zagrebu vs. MAZ

 

Nakon što je Mreža antifašistkinja Zagreba primila tužbu od strane Sveučilišta u Zagrebu zbog pogrešno objavljenog demantija na tekst “Propadanje rektorova protektorata” na tu je tužbu odlučila odgovoriti. Donosimo vam izvještaj s prvog ročišta uz poziv na solidarnost sa svim tuženim novinarima i medijima.

Foto: Wikipedia

 

Nakon što je Sveučilište u Zagrebu tužilo Mrežu antifašistkinja Zagreba zbog načina na koji je objavljen demanti na tekst koji je problematizirao stanje na Hrvatskim studijima, danas je održano prvo ročište. Da podsjetimo, Mreža antifašistkinja Zagreba na tužbu je odlučila odgovoriti zbog konteksta u kojemu se ona javila. U posljednjih se nekoliko mjeseci, naime, moglo čuti kako je Sveučilište u Zagrebu tužilo niz medija i novinara koji su kritički pisali o problemima koji na Sveučilištu postoje, što neminovno dovodi do opstrukcije slobode pisanja i govorenja o tim problemima. Nezavisnim medijima, novinarima (i studentima) u takvoj situaciji naravno nije svejedno što im na vrata može zakucati tužba jedne moćne institucije poput Sveučilišta u Zagrebu, sa svim materijalnim odnosno financijskim posljedicama koje zbog toga mogu pretrpjeti. Nadalje, javnost i dalje ne zna koliko javnog novca Sveučilišta troši na sve te tužbe i na usluge privatnog odvjetničkog ureda.

Na današnjem ročištu naša je odvjetnica tako uspjela osporiti vrijednost spora, koji je inicijalno od strane tužitelja postavljena na deset tisuća i jednu kunu, te je određeno da vrijednost ne ide preko deset tisuća kuna, čime se automatski smanjuju odvjetnički troškovi (u tom je smislu značajno što je tužitelj vrijednost spora postavio ni više ni manje nego na deset tisuća i jednu kunu). Nadalje, iako je tema spora i tužbe kriva objava demantija, tužitelj je, iz nekog razloga, dao naslutiti da će preko svojih svjedoka i dokaza adresirati sadržaj teksta na koji je demanti poslan, a ne sam problem krivo objavljenog demantija. Budući da sam tekst nije tema tužbe, ostaje nam vidjeti zašto tužitelj suđenje vodi u tom smjeru i kako će se situacija dalje razvijati.

Iako termin idućeg ročišta još ne znamo, na vrijeme ćemo vas informirati o ovom slučaju i pozvati da izrazite podršku Mreži antifašistkinja Zagreba, ali i svim drugim tuženim medijima i novinarima. Iako to nije nešto što se kod nas često koristi i iako građani nisu toga svjesni, suđenja su javna i svatko ima pravo prisustvovati suđenju kao zainteresirana javnost, što svakako pridonosi transparentnosti sudbenog procesa i omogućava uvid u to što se točno na sudovima radi. Na kraju krajeva, atmosfera straha koja se stvara ovakvim tužbama i koja opstruira slobodno pisanje i kritiku o društvenim problemima predstavlja jedan širok i ozbiljan problem kojega svi trebamo biti svjesni i protiv kojega se svi trebamo boriti.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close