TEKST

Sluškinje su ustale!

 

U subotu 10. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu održan je prosvjed “Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije”. Prosvjed predstavlja ovogodišnju akciju inicijative “One Billion Rising Croatia” te također predstavlja dio globalnog događaja “milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”.

Foto: MAZ

Prosvjed je organizirao niz udruga i aktivista, a poseban mu je ton dala upravo tema “sluškinja”, odnosno žena koje su nosile odore sluškinja iz poznate distopijske “Sluškinjine priče” Margaret Atwood, prema kojoj je snimljena i istoimena serija. Doista, prizor žena odjevenih u kostime sluškinja koji se na Cvjetnom trgu mogao vidjeti uživo posjetitelje nije ostavio ravnodušnima: društvena klima i jačanje desno-klerikalnih grupacija koje se polako infiltriraju u institucije ove države čine takav scenarij jezivo mogućim.

Na prosvjedu su se tako, osim sluškinja koje su šetale uz zvuk bubnjeva, mogle čuti priče zlostavljanih žena i informacije o samoj Istanbulskoj konvenciji. Iako o samoj konvenciji ne bi trebalo biti rasprave jer bi njezina ratifikacija omogućila potrebno pravno i infrastrukturno zaleđe za učinkovitiju pomoć i zbrinjavanje zlostavljanih žena i djevojčica, oko nje se pokrenula klerikalna antikampanja, koja je nastoji difamirati izmišljenim konceptima poput „rodne ideologije“ i raznoraznim drugim, jednako suludim, dezinformacijama. Koliko je politička klima u ovoj zemlji skrenula u desno možda se najbolje vidi upravo na primjeru Istanbulske konvencije i kampanje koja se protiv nje provodi.

Kako bi se usprotivili manipulacijama i dezinformacijama od strane desno-klerikalnih udruga i izbjegavanju ratifikacije od strane vladajućih koja je pak rezultat političkih kalkulacija, previranja te borbi između desne i umjerene frakcije vladajućeg HDZ-a, okupljeni na Cvjetnom trgu jasno su poručili kako je zlostavljanje žena javni problem i javna stvar, te kako Istanbulsku konvenciju treba ratificirati što prije. Kroz šetnju sluškinja, priče zlostavljanih žena i govore aktivistica, poslana je snažna poruka. Ovaj i slični mu prosvjedi pokazuju da žene neće šutjeti i mirovati dok im raznorazne klerikalne udruge i marginalne političke stranke nastoje zatrti mukom izborena prava. Kao što su pokazale već bezbroj puta kroz povijest, borit će se za njih i obranit će ih!

 

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close