AKCIJA

Tribina: „Za javnu radioteleviziju!“

 

O položaju i problemima javne televizije u vrijeme sve jače dominacije i zagovaranja privatizacijskih procesa te uništavanja javnih servisa možete poslušati na tribini u organizaciji Političkog leksikona pod nazivom “Za javnu radioteleviziju!”

Foto: Facebook event “Politički leksikon: Za javnu radioteleviziju!”

 

U srijedu 14. ožujka u 20 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održat će se tribina pod nazivom „Za javnu radioteleviziju!“ u organizaciji Političkog leksikona. Nakon niza raznih tribina koje je Politički leksikon kao inicijativa profesora i studenta Akademije dramskih umjetnosti već organizirao, ova će se baviti temom javne televizije u kontekstu sve jačih privatizacijskih procesa i glasova koji zagovaraju privatizaciju javnih servisa. Na tribini će govoriti predavačica na Odsjeku za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci Katarina Peović Vuković, bivši urednik s HRT-a Domagoj Novokmet te radijska umjetnica i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija Ljubica Letinić. Puni opis tribine možete pročitati u nastavku.
„Neoliberalizam, kao trenutni stadij kapitalističkog razvoja, počiva na nekoliko dogmi. Jedna od centralnih svakako je i ona o nužnosti privatizacije javnih dobara kako bi se njima što efikasnije upravljalo. Štoviše, kako zagovornici takvih pozicija veselo naglašavaju, dobrobiti privatizacije uskoro se efektom prelijevanja (»trickle-down«) šire diljem javne sfere; tim činom postižu se i velike uštede, i samo neozbiljni i neracionalni dionici javnosti mogu se tome protiviti. Hrvatska ima već višedesetljetno iskustvo s privatnim medijima i poprilično jasnu predodžbu njihove (ne)kvalitete. S tim na umu, nameće se pitanje je li privatizacija javnog medijskog servisa najbolje rješenje. Nekoliko uprava HRT-a u nizu u upravljačkom je i programskom smislu nastojalo »reformirati« središnju hrvatsku medijsku kuću. Rezultat toga je sve veći broj vanjskih suradnika, sve nesigurniji radni uvjeti, i posljedično rapidno opadanje kvalitete proizvedenih sadržaja i gubljenje relevantnosti u javnom polju. S druge strane, značajan korak prema demokratizaciji javnog medija upravo predstavljaju suradnje s malim, nezavisnim producentima.
Koje su perspektive restrukturiranja HRT-a u cilju ponovnog zadobivanja javno-informativnog kredibiliteta? Kakve posljedice aktualne transformacije imaju na status HRT-a kao najvećeg nacionalnog producenta audio-vizualnih sadržaja? Je li uopće moguće više razmišljati o autonomiji javnog servisa uslijed sve većih političkih pritisaka?
O tim i drugim pitanjima na prvoj ovogodišnjoj tribini Političkog leksikona razgovarat ćemo s Katarinom Peović Vuković, predavačicom na Odsjeku za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci, Domagojem Novokmetom, bivšim urednikom na HRT-u te Ljubicom Letinić, radijskom umjetnicom i urednicom na Trećem programu Hrvatskoga radija.“

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close