TEKST

Bez bečke škole u Zagrebu

 

Nakon vijesti da je zbog stranke Milana Bandića propalo potpisivanje Europske povelje o ravnopravnosti, stigla je vijest i da građanski odgoj (još) neće u zagrebačke škole. 

Foto: Skitterphoto, pixabay.com

Europska povelja o ravnopravnosti žena i muškaraca obvezuje vlasti na provođenje rodno osjetljive politike, što isključuje diskriminaciju, a uključuje uklanjanje rodnih stereotipa i uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u procesima odlučivanja. Ovaj dokument još je 2006. donijelo Vijeće europskih općina i regija, a očekivalo se da će ga podržati Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine. Za su glasale 4 članice Povjerenstva, dok su 4 članice bile suzdržane. Od suzdržanih članica, dvije su iz stranke MB 365, dok su dvije iz gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.

Vrijedi napomenuti da je Povelju potpisalo 1698 gradova i regija po Europi, a u Hrvatskoj je Povelju do sada potpisalo 14 županija te desetak gradova i općina.

Osim Europske povelje o ravnopravnosti, s kojom ništa nije sporno, ali ipak nije prošla, nije izgleda prošao ni prijedlog uvođenja građanskog odgoja u zagrebačke osnovne škole. U obrazloženju samog prijedloga navedeno je kako je cilj uvođenja “Građanskog odgoja i obrazovanja“ kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike bi se kroz predmet poučilo njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu, a isticala bi se i važnost tolerancije, poštivanja sebe i drugih te važnost preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici.

Pa iako je predmet Građanski odgoj već u Hrvatskoj zaživio u Rijeci, Sisku, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, njegov program očito nije dovoljno dobar niti izvediv za zagrebačkog gradonačelnika i Odbor za obrazovanje i sport Gradske skupštine, čija je predsjednica Bruna Esih. Pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić također je potpisao negativno mišljenje. Prijedlog, mišljenja, zaključke te priručnik predmeta možete pogledati na linku.

Građanski odgoj već se neko vrijeme poučava u Beču, s kojim se zagrebački gradonačelnik toliko voli uspoređivati. Kao zasebni predmet u austrijskim školama postoji od 2001. godine. Važnost interdisciplinarnog predmeta “Građanski odgoj i obrazovanje” u Austriji se pak ističe još od 1978. godine. No kad su i jesu li Bečani shvatili da sumanuta izgradnja fontana ipak ima prioritet, nismo uspjeli otkriti.

I.Š.

 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close