AKCIJA

Objava “Arhiva radničkih borbi 1990-2016. (vol. 1)”

 

Nakon višegodišnjeg rada Grupe za arhiv Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju objavljen je arhiv radničkih borbi!

 

autorica: Petra Ivšić
www.radnickaprava.org

 

U cijelosti vam prenosimo objavu sa stranice Radnička prava:

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam “Arhiv radničkih borbi 1990-2016. (vol.1)”. Arhiv je rezultat višegodišnjeg rada Grupe za arhiv koja djeluje u sastavu Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). Ova baza podataka trenutno sadrži informacije o 800 radničkih akcija te na istom mjestu okuplja više od 2600 popratnih novinskih tekstova. Svaka akcija analizirana je kroz više kategorija: mjesto i vrijeme akcije, gospodarski sektor, zahtjev, ishod itd. U sklopu arhiva nalazi se i tražilica putem koje je moguće pretraživanje prema kategorijama korištenima u analizi.

Prilikom izrade arhiva vodili smo se idejom važnosti podataka o proteklim radničkim akcijama, kako za interpretaciju povijesti “tranzicije” te razumijevanje i praćenje aktualnih zbivanja, tako i za promišljanje budućih strategija otpora. U tom smislu, nadamo se kako će prikupljeni podaci i materijali biti korisni u radu akademskim istraživačima, novinarima, radničkim aktivistima, ali i svima ostalima zainteresiranima za problematiku rada, radničkog organiziranja i radničke borbe.

Arhiv radničkih borbi 1990-2016. (vol.1) dostupan je na: http://arhiv-radnickih-borbi.org/

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close