TEKST

Ele Não / Ne on

 

Gotovo je sigurno, sljedeći će predsjednik Brazila biti Jair Bolsonaro, bivši vojni kapetan, do prije koji mjesec gotovo nepoznat, da bi se danas njime bavili svi veći mediji i – uspoređivali ga s Donaldom Trumpom. Bolsonaro je desničar, poput Trumpa uvijek spreman na vrijeđanje žena (pogotovo ono malo političkih suparnica koje ima i na koje je čak znao fizički nasrnuti), vrijeđanje LGBTQ zajednice, simpatiziranje vojne diktature, čak i na idoliziranje fašista Pinocheta.

Foto: Pixabay

 

U prvom krugu brazilskih predsjedničkih izbora pobijedio je s 46% glasova. Kandidat Radničke stranke Fernando Haddad zauzeo je drugo mjesto s 29,3 posto. Iako velika, margina nije bila dovoljna da se izbjegne drugi krug (28. listopada). Bolsonarova velika potpora proizlazi iz podjele koja vlada među brazilskim građanima, a poseban vjetar u leđa daje mu potpora srednje i više klase, kojoj ne odgovaraju lijeva nastojanja za pomoć siromašnima. Radničkoj je stranci, najvećem i jedinom ozbiljnom Bolsonarovom konkurentu, odmogla velika istraga o korupciji, epilog koje je bila zatvorska kazna za čelnika stranke. Kako nikad nije bio na vlasti, Bolsonaro nema trag korupcije iza sebe. Budući da je rimokatolik, Bolsonara podržava i Crkva.

Do sad je predsjedničku kampanju obilježilo nasilje, a istraga nezavisne novinarske grupe Agência Publica otkrila je da su većinu nasilja počinile Bolsonareve pristaše, unatoč tome što on uoči drugog kruga izbora 28. listopada vodi u svim anketama pred ljevičarskim protivnikom Fernandom Haddadom. Agência Pública izjavila je kako bolsonaristi stoje iza 50 napada nakon 30. rujna. U istom razdoblju, šest je bolsonarskih navijača napadnuto, navodi se u izvješću.

Foto: Pixabay

Agência Pública izvijestila je i da je jedna žena uhićena i ostavljena gola u ćeliji nakon što ju je policija u São Paulu zatekla da ispisuje slogan protiv Bolsonara “Ele Não” (“Ne on”) na zidu. Policajci uglavnom podupiru Bolsonara, koji im je obećao više ovlasti za pucanje na osumnjičene.

Nasilje i korupcija atmosferu koja okružuje ovogodišnje izbore čine posebno otrovnom i opasnom. Kao i slučaju Trumpa, dolazi do prave eksplozije lažnih vijesti. Prijetnje na internetu naglo su porasle od početka kampanje, a videozapisi nogometnih navijača koji pjevaju “Bolsonaro će ubiti pedere” šire teror među LGBTQ ljudima. Društvene mreže pune su prijetnji, lažnih vijesti i online igrica u kojima lik Bolsonara napada feministkinje, ljevičare i političke protivnike. Tužitelji su pokrenuli istragu o igri Bolsomito 2K18, čiji opis glasi: “Porazite komunističke sile zla u ovoj politički nekorektnoj igri i postanite heroj koji će osloboditi narod od bijede”.

Nekoliko napada prijavljeno je čak i u nedjelju, kada je Bolsonaro osigurao pobjedu u prvom krugu izbora. Četrdesetogodišnja novinarka napadnuta je nožem kad su dvojica bolsonarista uočila da je novinarka. Jedan od muškaraca pritom je zaprijetio da će Bolsonarova pobjeda značiti smrt za mnoge novinare. Prijetili su joj i silovanjem prije nego su pobjegli. Nekoliko sati kasnije, u obalnom gradu Salvadoru, 63-godišnji Romualdo da Costa, majstor afro-brazilske borbene vještine capoeire, ubijen je iz političkih razloga, jer je glasovao za Haddada, rekla je policija. Bolsonarovi pristaše jednu su ženu napali i na njeno tijelo nožem urezali svastiku.

Foto: Pixabay

Sam je Bolsonaro poznat po svojim homofobnim, seksističkim i rasističkim primjedbama, a brazilska otrovna politička klima postala je očita još u ožujku kada je Marielle Franco, crna gay gradska vijećnica Rio de Janeira ubijena zajedno sa svojim vozačem, u onome što istražitelji smatraju ciljanim atentatom. Organizacija za prava homoseksualaca Grupo Gay da Bahia izjavila je kako je 2017. bila najsmrtonosnija godina za LGBTQ zajednicu u zemlji, s 387 ubojstava. Boje se da bi se taj broj mogao povećati ove godine, jer je do sada ubijeno više od 300 LGBTQ ljudi. Za razliku od Haddada koji smatra da se nasilje prema LGBTQ osobama treba tretirati kao zločin iz mržnje, Bolsonaro u svom političkom programu ima jedino rečenicu koja kaže da se pozicionira protiv “indoktrinacije” i “prijevremene seksualizacije” djece koja se javlja u javnim školama u Brazilu. U više je navrata izjavio da bi radije imao mrtvog, nego gay sina, i da gay osobe nisu kao djeca bile dovoljno fizički kažnjavane. 

Brazilska udruga istraživačkog novinarstva (Abraji) zabilježila je više od 60 fizičkih napada na novinare, stalno pristižu prijetnje (ali i napadi) feministkinjama i Bolsonarovim političkim protivnicima. Njegovi kritičari kažu kako njegova retorika potiče nasilje. On to, naravno niječe. “Ako čovjek koji nosi jednu od mojih majica ode predaleko, što mogu učiniti?” Tvrdi da nema kontrolu nad svojim pristašama i da nasilje dolazi s druge strane. Kasnije je ipak dodao da ne želi glasove nasilnika. Sam Bolsonaro u rujnu je izboden na mitingu i proveo je vrijeme na odjelu intenzivne njege.

Velika koalicija žena ujedinila se kako bi prosvjedovala zbog njegove predsjedničke kandidature. U organizaciji lijevih stranaka, ženskih organizacija i nekih liberalnih stranaka, ova koalicija obišla je gradove diljem Brazila. Na prosvjedima su čitale proglas:

Tko smo mi? Mi smo žene, milijuni raznolikih žena. Mi smo Brazilke i imigrantice. I mlade i sijede. Crne, bijele, autohtone. Trans i cis. Mi smo LGBTQI, volimo muškarce, žene ili oboje. Udane i same. Majke, kćeri, bake. Radnice, domaćice, studentice, umjetnice, državne službenice, poslovne žene, prodavačice, beskućnice, bez posjeda. Zaposlene i nezaposlene. Žene različitih religija i bez religije.

Danas stojimo zajedno na ulicama cijelog Brazila, jer predsjednički kandidat, govorom mržnje,  govorom utemeljenim na netoleranciji, autoritarnosti i zaostalosti prijeti našim postignućima i našem ionako već teškom životu. Na ulici smo jer je njegov gospodarski politički program neuspjeh, a pogoršava reprodukciju strašnih pravila predsjednika Temera.

Tko je Jair Bolsonaro? Jair Bolsonaro, trenutno zastupnik PSL-a i savezni zastupnik već 27 godina, bio je povezan s devet (9!) stranaka i imao je samo dva odobrena zakona tijekom svog političkog života. On se predstavlja kao “nov” kandidat, ali je pravi “karijeristički političar” koji uživa privilegije poput nemoralne stambene pomoći, dok su tisuće potrebitih obitelji bez doma i bore se za pristojno mjesto za život.

Zašto smo protiv Bolsonara? Jair Bolsonaro prezire crne ljude, Indijance, LGBTQI i sve one koji se bore za prava žena. Smatra da su quilombolas (potomci pobunjeničkih robova) smrdljivi ljudi. On je apologist za kulturu silovanja. Njegovi govori legitimiraju femicide. On kaže za rođenje svoje kćeri [ima četiri sina] da ju je stvorio u “trenutku slabosti”. Inzistira na tome da se ništa ne može učiniti u vezi s jazom plaća između muškaraca i žena. Glasovao je za zamrzavanje zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih izdavanja za idućih 20 godina. Obećao je podizati poreze za siromašne i smanjiti ih za bogate.

Već je objavio val privatizacije, prodaje državne tvrtke i imovinu brazilskih ljudi. On je jedan od autora zakona koji tvrdi da SUS (sustav javnog zdravstva) nije dužan služiti ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja. On je zagovornik projekta “Škola bez stranke” koji, pod izlikom uklanjanja ideologije iz kurikuluma, znači kraj za pedagošku slobodu i razvoj kritičkog mišljenja.

Glasovao je za Reformu rada i Zakon o outsourcingu, koji je odgovoran za to što trudnice rade teške poslove, za povećanje nezaposlenosti i neformalnog rada, osobito među crnim ženama. Rekao je da “radnici moraju birati između prava i radnih mjesta”. On je jedini glasovao protiv predloženog amandmana ustava za domaće radnike koji daje zaposlenicima osnovna radna prava poput plaćenih prekovremenih sati. Već se obvezao na odobravanje predložene reforme mirovinskog sustava koja povećava dob za umirovljenje i izjednačava dob za umirovljenje između žena i muškaraca.

Zalaže se za produbljivanje propale politike javne sigurnosti koja se pokušava boriti protiv sve većeg nasilja s još više nasilja i militarizacije. Ova politika, provedena u posljednja tri desetljeća u Brazilu, osobito u Rio de Janeiru, dovela je do više stradalih civila i policije.

Jair Bolsonaro brani vojnu diktaturu (1964.-1985.). Kaže da je pogreška vojske što nije ubila više ljudi. Ne skriva svoje divljenje prema najzloglasnijem mučitelju vojnog režima 1964. godine, generalu Ustrau.

Ne želimo diktaturu ili fašizam, niti policijska klanja na ulicama, ne želimo genocid brazilske crne mladeži. Želimo slobodu, jednakost, socijalnu pravdu i prava! Bolsonaro je sve što Brazil ne treba da bi prevladao krizu i krenuo naprijed.

Mi, različite i ujedinjene žene, branimo ono suprotno od svega što propovijeda: poštovanje razlika; pravo žena da odlučuju o vlastitim tijelima; branimo jednake plaće između muškaraca i žena, između crnaca i bijelaca; branimo kvote za one koji su povijesno zakinuti; zagovaramo kvalitetne javne usluge za siromašne žene i njihovu djecu.

Zalažemo se za najširu slobodu podučavanja i učenja, u školi i na sveučilištu.

Zalažemo se da ljudi budu slobodni voljeti. Branimo slobodnu raspravu o idejama i demokraciji.

On propovijeda mržnju, mi propovijedamo poštovanje. On brani smrt i mučenje, mi branimo život.

Zato kažemo: Ne on! (Ni njegovi sinovi.) Bolsonaro NIKAD! Ne fašizmu!”

Aktivisti širom svijeta obilježili su 28. rujna Globalni dan akcije za pristup sigurnom i pravnom pobačaju. Brazil je usred snažne javne rasprave oko pobačaja. Brazilski kazneni zakon još uvijek ozbiljno ograničava pristup pobačaju. Činjenica da se o ovom pitanju otvoreno raspravlja te da žene istupaju i dijele svoje priče o prestanku trudnoće, već je značajan korak naprijed. Progres je to koji bi mogao biti zaustavljen pobjedom Bolsonara.

Prema kaznenom zakonu u Brazilu, pobačaj je ilegalan, osim u slučajevima silovanja, kada je život majke ugrožen ili kad fetus pati od anencefalije. Aktivisti se godinama bore protiv kriminalizacije pobačaja u zemlji, navodeći dokaze da se kriminalizacijom pobačaja nije smanjio njihov broj, već da žene više riskiraju svoje zdravlje i život kako bi prekinule neželjenu trudnoću.

Stranka socijalizam i sloboda (Partido Socialismo e Liberdade, PSOL), uz potporu nevladine skupine Anis – Institut za bioetiku, podnijela je zahtjev pred Vrhovnim sudom za osporavanje kriminalizacije pobačaja u Brazilu u prvih 12 tjedana trudnoće, u ožujku 2017. godine.

U kolovozu, stručnjaci iz cijelog svijeta svjedočili su pred sudom u Brasiliji, tvrdeći kako je dekriminalizacija pobačaja imperativ javnog zdravstva i ljudskih prava. Saslušanje je bilo televizijsko, a aktivisti diljem svijeta pokazali su svoju solidarnost s brazilskim ženama i djevojkama, objavljujući na Twitteru i Facebooku s hashtagom #NemPresaNemMorta (“Ni u zatvoru, ni mrtva”). Vodeća aktivistkinja za reproduktivna prava i profesorica prava, Debora Diniz, suočila se s prijetnjama smrću odmah na početku rasprave, i morala je zatražiti zaštitu policije. Svjedočila je prvog dana saslušanja, odbijajući da bude ušutkana.  Istraživanja pokazuju da je u Brazilu jedna od pet žena imala pobačaj do svoje 40. godine.  “Voljela bih da naši političari prestanu glumiti da te žene ne postoje”, rekla je aktivistkinja Rebeca Mendes.

Vrhovni sud trenutno ne raspravlja o ovome, i neće nastaviti bar još dok ne završe predsjednički izbori. Dekriminalizacija pobačaja u prvih 12 tjedana dala bi ženama i djevojčicama pravo na siguran i legalan prekid trudnoće. Zahvaljujući hrabrim aktivistkinjama za pravo na pobačaj u Brazilu, predsjednički kandidati moraju odgovarati i na pitanja o reproduktivnim pravima. Budući je blizak Crkvi i neskriveno mrzi feministkinje, Bolsonaro u ovoj borbi sigurno neće biti saveznik brazilskih žena.

Njegovom bi pobjedom Brazil ušao u novo, još mračnije razdoblje, u kojem ne bi bilo života za različite, za žene, LGBTQ zajednicu, i mnoge, mnoge druge.

 

I.Š.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2018. godinu.

 

Više:
https://www.nybooks.com/daily/2018/10/12/jair-bolsonaro-brazils-would-be-dictator/

https://www.economist.com/the-americas/2018/10/13/jair-bolsonaro-is-poised-to-win-brazils-presidency

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/14/bolsonaro-brazil-presidential-candidate-women-voters-anti-feminism

http://time.com/5375731/jair-bolsonaro/

http://www.goal.com/en-in/news/why-fascist-jair-bolsonaro-has-the-backing-of-ronaldinho-rivaldo-/18lfnn5qlvzylzkemiq8kp7ru

https://www.bbc.com/news/av/world-latin-america-45458730/jair-bolsonaro-five-things-about-brazil-s-far-right-front-runner

https://www.dw.com/en/unlikely-and-unlikable-jair-bolsonaro-could-lead-brazil/a-45083300

 

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close