AKCIJA

Kako žive umjetnice? — predstavljanje publikacije

 

U srijedu, 19. prosinca u BAZI (Adžijina 11) predstavit će se istraživanje i publikacija “Kako žive umjetnice?”.

 

Ilustracija: Ena Jurov

 

U cijelosti vam prenosimo poziv na predstavljanje istraživanja i publikacije Kako žive žene? u organizaciji BLOK-a:

 

U sklopu projekta Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici? tijekom 2017. i 2018. Selma Banich i Nina Gojić provele su istraživanje u kojem je sudjelovalo preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi. Iz istraživačkog procesa proizašla je publikacija i mural posvećen ženama Rijeke. Umjesto formalnog predstavljanja publikacije, u BAZI će se održati razgovor (kružok) s fokusom na razmjenu osobnih iskustava kako bismo dali daljnji doprinos analizi ženskog rada u kulturi. U kružoku može sudjelovati svatko, nije potrebna najava ni posebna priprema. Publikacija se može preuzeti ovdje

“Istraživanjem smo nastojale započeti razgovor o tome kako žive umjetnice u Rijeci i okolici, mogu li od svojega rada živjeti i kako. Istraživanje nije stremilo biti znanstvene prirode, nego metoda kojom pokušavamo uočiti zajedničke tendencije, probleme i pojave u domeni ženskog rada u kulturi. Publikaciju smo koncipirale kao organizacijsko-umjetnički memento u dva bloka. Centralni dio publikacije čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi temeljena na istraživanju koje je obuhvatilo gotovo sve segmente javnog i privatnog života ispitanica. Drugi blok, zamišljen kao radionički memento, čine radovi Aleksandre Stojaković Olenjuk, Nike Krajnović, Tajane Josimović, Tihane Naglić i Sanje Gergorić nastali na radionicama Prema tjelovanju i Kolažiranje grada te razgovor O umijeću (ra)stvaranja koji su od 2011. do danas, periodički se dopisujući, vodile umjetnice Ivana Rončević i Selma Banich. Publikaciju je grafički oblikovala i ilustrirala Ena Jurov.

Muralom posvećenim ženama Rijeke i okolice nastojale smo prodrijeti u javnu sferu – s papira na ulicu, pozivajući na kritičko promišljanje uloge i emancipacijskog potencijala ženskog kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi. Budući da nam gradska uprava do današnjeg dana nije odobrila lokaciju za mural te da smo se u procesu dogovaranja jedne od lokacija susrele s pokušajem cenzuriranja njegova sadržaja, odlučile smo se na izradu pokretnog murala, točnije transparenta, kojim aktualnu borbu za ženska umjetnička, radnička i reproduktivna prava nastavljamo u nekoj od budućih povorki, na idućem maršu, protestu, štrajku ili blokadi.

Složno i solidarno uz sve žene!”

 

Autorice istraživanja i urednice publikacije: Selma Banich i Nina Gojić
Suradnica u istraživanju Kako žive umjetnice? i producentica: Tajana Josimović
Suradnice u izradi Murala ženama: Nikolina Hrga i Helvecia Tomić
Muralistice: Maja Biondić, Tanja Blašković, Lea Čepić, Mila Čuljak, Tajana Josimović, Ena Jurov, Nika Krajnović i Luisa Ritoša

Izradu i izdavanje publikacije Kako žive umjetnice? financijski je podržao Odjel za kulturu Grada Rijeka i Primorsko-goranske županije.

Godišnji program BLOK-a financira Zaklada “Kultura nova”.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close