TEKST

Kratak osvrt na Mrsićev prijedlog Zakona o pobačaju

 

U nastavku pročitajte naš kratak osvrt na prijedlog Zakona o pobačaju koji je došao iz ruku nove Mrsićeve stranke.

 

S ožujkom se približava zadani rok Ustavnog suda dodijeljen Vladi za unapređenje i modernizaciju postojećeg Zakona o pobačaju, implementiranog krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Trenutni zahtjev sudaca da se osvježi funkcionalna, no zastarjela, zakonska regulativa potpuno je legitiman i više nego dobrodošao. Međutim, činjenica da je inicijativa predana u ruke grupi radikalnih konzervativaca i klerikalnih fanatika i više je nego  zabrinjavajuća. To nije još samo jedan dnevnopolitički oksimoron, već objektivno opasna situacija u kojoj javnosti nepoznata grupa ljudi iza zatvorenih vrata mjesecima “osuvremenjuje” ozbiljno  medicinsko pitanje i sprema ga za saborsku proceduru. Budući da provjereno znamo da nijedna osoba iz politički progresivnih ili barem liberalnijih organizacija nije uključena u taj dijalog, možemo samo sa strahom pretpostavljati na koji način probrana skupina dežurnih crkvenih dušebrižnika od osnovnog ljudskog prava prekraja neku novu degeneraciju.

Jučer je u saborsku proceduru trebao biti upućen novi prijedlog Zakona o pobačaju, ali ne onaj Ministarstva zdravstva, nego prijedlog  nedavno osnovane stranke Miranda Mrsića. Osuvremenjujući dijelovi njihovog zakonskog prijedloga ženama omogućuju prekid trudnoće do 12 tjedana gestacijske dobi, stavljaju pobačaj u domenu javno financiranog, odnosno na teret HZZO-a, prihvatljivije reguliraju pitanje priziva savjesti te propisuju sankcije za institucije koje odbiju poštivati taj zakonski okvir. I dok naspram postojeće legislative ovaj prijedlog iskače kao neupitan napredak, a u usporedbi s idejama klerikalnih organizacija kao znanstvena fantastika, teško se otimamo dojmu da cijela inicijativa ne dolazi s ozbiljnom namjerom. U trenutnom odnosu snaga u Saboru, u kojem još uvijek vlada HDZ, teško da će prijedlog naići na pozitivan prijem, pa utoliko njegova funkcija postaje stvaranje privida o novoj socijalno osviještenoj partiji kako bi se po svoj prilici na vrijeme mogla mobilizirati glasačka mašinerija raspadajućeg SDP-a. Sumnja je potpuno opravdana nakon katastrofalnog Zakona o radu, koji je uveo kategoriju pripravničkog staža i time ekonomski potpuno obezvrijedio generacije mladih pri njihovom ranom zapošljavanju, a čiji je autor bio upravo Mirando Mrsić.

Na kraju, uz jasno istaknute rezerve, MAZ pozdravlja prijedlog novog Zakona, no također koristi ovaj otvoreni prostor za raspravu da još jednom istaknemo opći, ali jednostavni zaključak. Pitanje prava na pobačaj ujedno je i pitanje dostupnosti javnih vrtića,  školstva i zdravstva te  sigurnih radnih mjesta. Pitanje legalnog, javno dostupnog i besplatnog pobačaja ujedno je i pitanje kvalitete života žena, kao i kvalitete života u Hrvatskoj općenito.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close