AKCIJA

Poziv na “Noćni marš — 8.mart”

 

Drugarice iz feminističkog kolektiva Faktiv pozivaju na četvrti redom Noćni marš za 8.mart u Zagrebu,da zajedno marširamo i proslavimo Međunarodni dan žena.

Foto : Facebook event “Noćni marš – 8.mart”. Vizual : KURS.

8. mart naš je dan – dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje pišu članice kolektiva Faktiv. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu.

Njihov poziv prenosimo ovdje,a za sve informacije pratite facebook event.

Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor.

Suočene sa školskim primjerom sistemskog nasilja prema ženama u režiji pravosuđa i ostalih institucija, žene su izašle na ulice. Izađite opet s nama i glasno na maršu poručite: Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama.Glasovi i iskustva žena izazvali su nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati.

Nismo se dale izbrisati ni kada je napadnuto pravo na pobačaj. Svoja iskustva ‘upisivale’ smo na fasade zgrada, upozoravale da nas stigmatizacijom i posramljivanjem žele ušutkati. Marširale smo i glasno govorile o pobačaju. Pobunile ste se kada je ljekarnica odbila prodati kontracepcijske pilule. Pobunile ste se kada su pokušali odrezati nezavisnu kulturu. Kada su napali tekovine antifašizma. Kada su napali slobodu novinarstva.

Zato vas pozivamo da marširamo i zajedno proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Da slavimo žene i naše borbe, da pokažemo da smo spremne boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo.

Poručimo glasno da nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje. Da nećemo dopustiti da određeni ginekolozi i ginekologinje pod krinkom priziva savjesti odbijaju raditi svoj posao. Da nećemo dopustiti da nas nekažnjeno zlostavljaju. Poručimo glasno da se ne bojimo, da nikada nećemo zašutjeti i da smo spremne nastaviti pružati otpor sistemu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati. Nećemo čekati novi 8. mart za izlazak na ulice, to smo pokazale tijekom prošle godine. Organiziramo se, djelujemo i ne odustajemo od bolje i drugačije vizije svijeta za sve.

Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma,odakle se maršira do Zrinjevca. 

Izađimo na ulicu GLASNE i BORBENE. Živio 8. mart!

 

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close