AKCIJA

Poziv na Dan proboja logoraša u Jasenovcu

 

Koordinacija židovskih općina RH, Savez antifašističkih boraca i antifašista, “Kali Sara” Savez Roma u RH i Srpsko narodno vijeće Vas pozivaju 12.4. na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu s početkom u 12 sati.

Foto:Facebook event Dan proboja logoraša u Jasenovcu

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija četvrtu godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja se najavljuje za nedjelju 14. travnja.

Podsjetimo, u proboj iz logora Jasenovac zatočenici su krenuli 22. travnja 1945. godine, pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Dan ranije, 21. travnja, preko Save je iz logora odvedeno više od 700 logorašica te su pobijene. Brojno stanje zatočenih muškaraca u Jasenovcu, u noći s 21. na 22. travnja, bilo je 1073 logoraša. Te su noći odlučili kako će ujutro krenuti u juriš, a prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju je ulogu imao Ante Bakotić, tajnik logorske Partijske organizacije Logora 3 ‘Ciglana’ u Jasenovcu, koji je povikom ‘Naprijed drugovi!’ označio početak juriša. Bakotić nije preživio proboj logoraša te je poginuo u blizini istočne kapije logora. Na slobodu su uspjela izaći 54 logoraša.

Sve zainteresirane za dolazak upućujemo na najbliža udruženja antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine koja će organizirati dolazak na komemoraciju. Sve informacije pratite na Facebook eventu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close