AKCIJA

I ove godine gorjet će Trnjanski kresovi za nepokoreni Zagreb!

 

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se u subotu, 4. svibnja na savskom nasipu kod Mosta slobode. Uz kulturno-umjetnički sadržaj, radionice za sve uzraste i paljenje kresova, proslavit će se 74. obljetnica oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima koji su se borili, a bore se i danas.

Foto: Ivana Shmit

Drage sugrađanke i sugrađani, drugarice i drugovi!

I ove godine, 4. svibnja, upalit ćemo Trnjanske kresove i zajednički proslaviti dan oslobođenja našega grada od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta.

I ove godine, glasnije i strastvenije nego ikad, odat ćemo počast borbi kojoj dugujemo temeljna prava i slobode – seksualna i reproduktivna prava žena, prava na rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, prava na stambeno zbrinjavanje. Toj borbi dugujemo mnogo, prije svega to da je nastavimo!

I ove godine poslat ćemo glasnu poruku da od borbe nećemo odustati. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći.

Pridružite nam se i ove godine na petim obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. Pokažimo zajednički da je Zagreb uvijek bio i ostat će nepokoreni grad!

Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugarskih aktivističkih grupa, pjesme zborova te mnoga iznenađenja; a dnevni program zaokružit ćemo, kao i dosad, paljenjem Trnjanskih kresova!

Nakon što na nasipu upalimo kresove selimo se u Močvaru na jubilarni deseti Antifa night, s line-upom koji predvode “OG antifa hooligani” Los Fastidios zajedno s domaćim nadama Loš primjer, Fraktura mozga i Shin. ★ 10. Antifa night ★

★ ! SF / SN ! ★
_______________

Prije 74 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 74 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 74 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad.

Pa ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo sustavnim pokušajima brisanja njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.

Svjedočimo reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Svjedočimo sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova i sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Svjedočimo općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi.

Ali, koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti.

Stoga Vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.

★ SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU! ★

Detaljni program objavljujemo uskoro, dotad pratite Facebook event!

Organizacijski partner: Srpsko narodno vijeće

Partneri/ce: Centar za mirovne studije, Faktiv, Inicijativa mladih za ljudska prava, Radnički portal, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba, Nogometni klub Zagreb 041, Zagreb Pride, Goranovo proljeće, Biciklopopravljaona, Slackline Zagreb, KSFF, Pogon, URK

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close