AKCIJA

Sindikat protiv Radničkog

 

U četvrtak, 18. travnja 2019. godine, održat će se prvo ročište u sudskom procesu koji je pokrenuo Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) protiv Radničkog portala zbog objave članka Izrabljivanje radnika Koke u kojem govore o nepovoljnom položaju radnika u tom poduzeću.

foto: Radnicki.org

Putem svojih tužbi PPDIV potražuje od Radničkog sveukupno 44.000,00kn odštete. Ukoliko sud dodijeli takvu odštetu, što nije nemoguć scenarij s obzirom na recentnu sudsku praksu, Radnički će se naći u financijskoj situaciji iz koje će teško nastaviti svoj daljnji rad. Radnički portal je pokrenut od skupine aktivista koji su svojim predanim i volonterskim radom te fokusom na teme radnih i industrijskih odnosa nastojali skrenuti pozornost naše javnosti na teme koje su potpuno zaboravljene. Ukoliko se pak u javnosti i priča o radnim i industrijskim odnosima onda se kao relevantne sugovornike poziva isključivo stručnjake: različite tržišne gurue, bankare te analitičare i političare duboko ogrezle u neoliberalnu ekonomsku doktrinu. U tako strukturiranom javnom polju radnička perspektiva u pravilu uvijek izostaje, a društveno skupi interesi kapitala se predstavljaju kao nešto zdravorazumsko i gotovo prirodno. Radnički portal zato predstavlja dašak svježeg zraka u našem javnom prostoru tako što svojim pisanjem nastoji zastupati radničku perspektivu i interese radničke klase koji su gotovo u potpunosti potisnuti iz javnog prostora.

U tom smislu odluka sindikata PPDIV-a da tuži Radnički je teško shvatljiva te se čini kao odluka koja je u dugoročnom smislu usmjerena protiv njih samih, njihove sposobnosti da adekvatno zastupaju interese svog članstva (ukoliko dobronamjerno pretpostavimo da im je to i cilj) te interesa radnika općenito. Jer živimo u zemlji u kojoj je materijalni položaj radnika svakom reformom dodatno degradiran, a njihova organizacijska i politička moć gotovo u potpunosti skršena. Radnički portal za nas predstavlja jedno od nastojanja da se o radnim i industrijskim odnosima govori javno i to iz radničke perspektive. Perspektive koja je sustavno gušena kao što su gušene i radničke organizacije na kojima se temeljila sposobnost radnika da brane svoje interese, a time i interese daleko najvećeg dijela našeg društva. Napori da se poboljša politička i materijalna pozicija radništva, a time i velike većine naših sugrađanki i sugrađana, moraju jednim dijelom uključivati i vraćanje pitanja rada i radnih odnosa u fokus javnosti kao što oni moraju uključivati i ponovu afirmaciju radničkog kolektivnog subjekta. Stava smo da Radnički portal svojim cjelokupnim radom upravo tome i pridonosi.

Mreža antifašistkinja Zagreba stoji solidarno s drugaricama i drugovima s Radničkog portala.

Zagreb, 18. travnja 2019. godine.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close