AKCIJA

Objavili smo program Trnjanskih kresova!

 

I ove godine, na petim obnovljenim Trnjanskim kresovima na nasipu pored Mosta slobode, u subotu 4. svibnja tijekom poslijepodnevnih sati očekuju vas brojne tribine, predavanja i radionce za odrasle i djecu uz jammanje i grah. Uz štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugarskih aktivističkih grupa i pjesme zborova, dnevni program zaokružit ćemo, kao i dosad, paljenjem Trnjanskih kresova!

Foto: Bojan Mrđenović

★ PROGRAM TRNJANSKIH KRESOVA 2019. ★

Dnevni program (Savski nasip kod Mosta slobode):

14―18 h / MAZ i drugarske organizacije

Uz nezaobilazni štand Mreže antifašistkinja Zagreba na kojem ćete moći nabaviti tekstil i karte za Antifa night, ove godine svoje djelovanje će predstaviti i Zagreb Pride, inicijativa 67 je previše, Are you Syrious, Srpsko narodno vijeće, Novosti i Antifa Šibenik.

14 – 18 h / NORDIC FRAGMENTS – izrada himmelija, radionica za djecu

NordicFragments je platforma koja se bavi skandinavskim dizajnom, a osnivač i urednik je Boris Šantoši. Na Trnjanskim kresovima izrađivat će sa djecom himmelije od reciklirajućeg materijala te razvijati svijest o toleranciji, miru i prihvaćanju različitosti među ljudima, zaštiti okoliša kroz kreativnost i ručni rad. Himmeli (pokretni ukras) na švedskom znači “nebo”, a potječe iz Finske. U tradiciji nordijskih zemalja izrađivali su se od slame, a simbolizirali su bogati usjev u nadolazećoj godini, te vjeru u svijetlu budućnost. Prijave šaljte na bo@nordicfragments.com

16 – 18 h / DRUM ‘N’ BIJES – radionica bubnjanja

Drum ‘n’ bijes je samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija osnovana krajem 2015. koja ritmom i bukom podržava prosvjedne akcije. Osim što će i ove godine pratiti paljenje kresova, održat će i radionicu prosvjednog bubnjanja! Maksimalan broj osoba na radionici je 15 zato požuri sa svojom prijavom! Prijave šaljite na drumnbijes@gmail.com

15 – 16 h / VOGUE – radionica za djecu i odrasle

Ples VOGUE (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je kopiranjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela. Veliku pažnju dobiva 1990. godine Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom “Paris is burning”. Vogue se i danas dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi i radionice. Voditelj radionice je Boris Vrdoljak, a prijave šaljite na boris@qsport.info

14 – 16 h / SLACKLINE – radionica za djecu i odrasle

Slackline je složenica iz engleskog jezika (slack – labav, line – linija, konop), a slacklining je vrsta sporta u kojemu se hoda po slacklineu. Na Trnjanskim kresovima će vas ekipa iz Slackline Zagreb uvesti u osnove ove vrste sporta i pomoći vam da testirate svoju ravnotežu.

15 – 18 h / BICIKLOPOPRAVLJAONA Zelene akcije

Biciklopopravljaona je projekt pod okriljem Zelene akcije kojim se osigurava prostor i sav potreban alat i pomoć za popravak vašeg bicikla. Na Trnjanskim kresovima volonteri i volonterke Zelene akcije pružit će svima zainteresiranima alate i savjete koji bi im omogućili da nauče sami popraviti svoj bicikl.

14 – 17 h / ROSSOTRUDNIČESTVO – radionice za djecu

Radionica 1 – Djeca će u pratnji instruktora nacrtati rusku Babušku (Matrjošku), a svoj rad će moći ponijeti sa sobom i koristiti kao oznaku za knjige ili suvenir.
Radionica 2 – Djeca i odrasli će moći pročitati prava pisma, napisana vojnicima tijekom Drugog Svjetskog rata, napisati pismo veteranu te složiti pravu vojničku omotnicu (sva pisma ćemo predati u savez antifašista Hrvatske)
Radionica 3 – Djeca rade golubove, simbol mira, koje će 8. svibnja biti pušteni u nebo nakon akcije “Besmrtni partizanski odred”. Prijave šaljite na aazhelez@gmail.com

16 – 17 h / TRIBINA – Jačanje štrajkova putem prosvjeda i nužnost uključivanja lokalne zajednice

Na temelju propalih štrajkova u tvornici obuće Inkop iz Poznanovca (2016.) i tvornice kombajna SDF Žetelice (ex Đuro Đaković, 2019.) članovi Radničkog portala na tribini će govoriti o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija. 

16 – 18 h / ARE YOU SYRIOUS – radionice

Osim što će predstaviti svoj rad i mogućnosti volontiranja, udruga Are you Syrious na Trnjanskim kresovima organizira i dvije radionice. U 16 h održat  će se radionica djembi (potrebno je donijeti vlastiti instrument), dok će u 17 h krenuti West African dance radionica. Na radionice se možete prijaviti putem maila: areyousyrious@gmail.com

17 – 18 h / PJESMA NARODU! – neformalni književni kružok

U suradnji s Booksom, MAZ organizira književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina. Kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode. Ponesite nekoliko omiljenih pjesama koje na bilo koji način slave slobodu i/ili borbu kojom se prema njoj kroči – klasika, suvremenih autorica i autora ili svojih vlastitih – i pročitajte ih jedni drugima naglas u opuštenoj atmosferi na travnjaku uz rijeku Savu, netom prije no što se razgore trnjanske buktinje. Radni jezik je srpskohrvatski, no dobrodošli su i prilozi na drugim, većini ili tek ponekom razumljivim jezicima. Radi lakše organizacije ovog dijela programa molimo vas da svoje sudjelovanje obavezno prijavite na mreza.antifasistkinja@gmail.com.

18 – 19 h / KRUHA I RUŽA: OTVORENA PROBA

Radionica pjevanja naziva “Kruha i ruža: otvorena proba”u organizaciji fAKTIV-a vodit će Sanja Kovačević,  a zainteresirane osobe će učiti pjevati revolucionarne, feminističke i borbene pjesme.

14―18 h / NOMAD JAM

Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv, uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jammati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Nomad jam je nepripremljeni bezhijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!

19 h / POEZIJA, PJEVANJE ZBOROVA i PALJENJE KRESOVA

Na vanjskoj pozornici, u suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića, istaknutog pripadnika Narodnooslobodliačke borbe, između ostalih će čitati Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, te će nastupiti brojni zborovi.

ZborXop je mješoviti zbor nastao pod okriljem Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” koji ide u svim aktivističkim smjerovima.

Zbog Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta.

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji.

Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.

Nakon što na nasipu upalimo kresove selimo se u Močvaru na jubilarni deseti Antifa night, s line-upom koji predvode “OG antifa hooligani” Los Fastidios zajedno s domaćim nadama Loš primjer, Fraktura mozga i Shin.

Više informacija o programu pratite na Facebook eventima Trnjanski kresovi 2019. i ★ 10. Antifa night ★ !

★ ! SF / SN ! ★

Organizacijski partner: Srpsko narodno vijeće

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close