AKCIJA

Politička škola za umjetnike 2020. – poziv za prijave

 

Škola je namijenjena svima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Strukturirana je u 5 trodnevnih vikend sesija, a održava se od 6. ožujka do 8. svibnja 2020. Izlaganja predavačica i predavača, kao i terenska predavanja, bit će popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi.

Foto: BLOK

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je doseg takvog angažmana jalov? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Smatraš da je emancipacija žena neodvojiva od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Muči te pitanje radničke borbe i mogućnosti organiziranja u suvremenim uvjetima? Želiš ojačati svoju argumentaciju za raspravu s desničarima i zagovornicima kapitalizma?

Sudjeluj u programu “Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane”!

Škola je namijenjena svima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Strukturirana je u 5 trodnevnih vikend sesija, a održava se od 6. ožujka do 8. svibnja 2020. Izlaganja predavačica i predavača, kao i terenska predavanja, bit će popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi.

Škola je besplatna. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. Mogućnost redovnog pohađanja obrazovnog programa, priprema za svaki susret i spremnost na sudjelovanje u kolektivnom radu, temeljni su kriteriji za odabir polaznica i polaznika. Od polaznika i polaznica ne traži se posebno predznanje.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, godina rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), ustanova (ako ste zaposleni ili studirate) ili organizacija (ako ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti koliko ste upoznati s temama i kontekstom, zašto vas škola zanima i što od nje očekujete. Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman nisu kriterij selekcije sudionika, već će nam pomoći da nastavu prilagodimo stupnju predznanja. Motivacija i interes bit će ključni u odabiru.

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2020) do 16. 2. 2020.

Više o programu: http://blok.hr/hr/politicka-skola-za-umjetnike

PROGRAM POLITIČKE ŠKOLE ZA UMJETNIKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2020.

1. TEMATSKI BLOK: KRITIKA KAPITALIZMA (6. – 8.3.2020.)
BLOK: Uvod u Političku školu za umjetnike (i sve zainteresirane)
Krešimir Zovak: Geneza i razvoj kapitalizma
Stipe Ćurković: Klase i klasna teorija
Lidija Radojević Krienzer: O konceptu civilnog društva i njegovoj (zlo)upotrebi
Vesna Vuković: Politika u umjetnosti: sistemska kritika ili simbolička gesta

2. TEMATSKI BLOK: POVRATAK SOCIJALISTIČKE VIZIJE (20. – 22.3.2020.)
Nikola Vukobratović: Otkud demokracija? Zaboravljena povijest radničkog pokreta
Andreja Gregorina: Crveni feminizam
Krešimir Zovak: Socijalistička država i njezine kontradikcije
Sanja Horvatinčić: Na leđima divova: Politička funkcija narativa o radničkom pokretu i NOB-u (terenska nastava u Drežnici)

3. TEMATSKI BLOK: REŽIMI OPRESIJE U KAPITALIZMU (3. – 5.4.2020.)
Nikola Vukobratović: Totalitarni Istok i demokratski Zapad. Kako je Hladni rat iskrivio sjećanje na 20. stoljeće
Luka Matić: Ideološka konstrukcija i politička normalizacija hrvatskog velikodržavnog nacionalizma
Tamara Baković Jadžić: Romske zajednice u socijalizmu i postsocijalizmu
Lina i Mia Gonan: Kapitalizam, kvir opresija i ljevica

4. TEMATSKI BLOK: O UMJETNOSTI I RADU (17. – 19.4.2020.)
Goran Pavlić: Autor, umjetnost i tržište
Andreja Gregorina: Organiziranje ženske radne snage: sindikalno i/ili političko pitanje
Dunja Kučinac: Gig ekonomija: pakao nesigurnog rada
Domagoj Kučinić: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture iz perspektive kulturnog radnika (terenska nastava)

5. RADIMO KOLEKTIVNO! (8. – 10.5.2020.)
Vasja Ris Lebarič: Radionica političke ilustracije
Fanzin Političke škole

PROGRAM FINANCIJSKI PODUPIRE ROSA LUXEMBURG STIFTUNG SOUTHEAST EUROPE.

Facebook event pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close