AKCIJA

Patrijarhat siluje: Otvorena radionica za anti-rape performans

 

Čileanska anti-rape pjesma Un Violador en Tu Camino posljednjih je mjeseci postala međunarodna feministička anti-rape himna prevedena na nekoliko jezika. Za ovogodišnji Noćni marš napisana je i verzija/prepjev na hrvatskom pod nazivom Patrijarhat siluje, a ideja je da je što veći broj ljudi izvodi tijekom Noćnog marša. Uz pjesmu, osmišljena je i koreografija te će za dodatnu energiju izvedbu pjesme bubnjanjem popratiti Drum’n’bijes.

vizual: fAKTIV i Le Zbor

Ovaj tjedan će biti objavljen i video na kojem ćete moći čuti i vidjeti pjesmu i koreografiju, da bi dobili jasniju ideju kako će sve skupa izgledati. Sve koji žele prije Noćnog marša isprobati uživo izvoditi pjesmu pozivamo na otvorenu radionicu koja će se održati u nedjelju, 1.3. u Info centru Zelene akcije od 18 do 20 sati.

Radi lakšeg učenja koreografije, predlažemo da svi koji planiraju doći na radionicu nauče tekst do nedjelje, tako da ga ne morate čitati s papira. Ali čak i ako ne stignete, svejedno dođite na radionicu, nakon par ponavljanja, tekst će vam ući u uši.

Tekst pjesme:

 

PATRIJARHAT SILUJE

Svakog dana ugrožene
Samo zato što smo žene
Pretučene, izbodene
Kiretažom izmučene
Silovane, ubijene
I za to još okrivljene.
Progovori, nemaj srama!
Nisi kriva, nisi sama!

NIJE VAŽNO GDJE SAM BILA
ŠTO SAM OBUKLA, JESAM LI PILA
NIJE VAŽNO GDJE SAM BILA
ŠTO SAM OBUKLA, JESAM LI PILA

KRIV SI TI, SAMO TI !
KRIV SI TI, SAMO TI !

Siluju nas sudovi!
Siluju nas mediji!
Siluje politika!
Siluje religija!
Siluje nas država!
koja to podržava!

VI STE KRIVI! VI STE KRIVI!
PATRIJARHAT SILUJE NAS!
VI STE KRIVI! VI STE KRIVI!
PATRIJARHAT SILUJE NAS!

Moje tijelo, samo moje
Miči s mene šape svoje
Nemaš prava, ja pripadam sebi
Pitaj za dozvolu ili odjebi!

Nisam kriva, nisam sama
Progovaram sad bez srama!
NIJE VAŽNO GDJE SAM BILA
ŠTO SAM OBUKLA, JESAM LI PILA
NIJE VAŽNO GDJE SAM BILA
ŠTO SAM OBUKLA, JESAM LI PILA

PATRIJARHAT SILUJE NAS!
PATRIJARHAT SILUJE NAS!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close