AKCIJA

Arijana Lekić-Fridrih, ‘Od 5 do 95’: projekcija i predavanje


Od 5 do 95 je multimedijalni umjetnički projekt Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan koji prenosi priče i iskustva žena. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života ― od 5 do 95 godina. Predavanje Arijane Lekić-Fridrih započet će projekcijom odabranih intervjua iz arhive projekta koji tematiziraju pitanja skrbi i problematiku neplaćenog ženskog rada.

Foto: Galerija Nova

Arijana Lekić-Fridrih: Od 5 do 95,
Brinući jedni za druge: radikalne politike brižnosti
― projekcija i predavanje, moderacija: Ana Kovačić

Showroom Galerije Nova, Teslina 7
utorak, 9.6.2020. u 19:00


Broj publike u Showroomu je ograničen, prijave na: ana.kovacic.whw@gmail.com

U posttranzicijskom društvu kao što je hrvatsko, žene su kako bi poboljšale obiteljski standard primorane raditi iako su potplaćene i ne primaju jednaku plaću za isti posao kao njihovi muški kolege, ali to ih ne oslobađa tzv. ženskih obaveza kojima je zajednički nazivnik briga ― briga za supruga, za djecu, za roditelje, za kućanstvo. Time su profesionalni uspjeh i osobni rast ženama ograničeni u startu i dovedene su do izbora ― odabrati karijeru ili obitelj. Prisiljene obrascem ponašanja koji im često nameće Crkva i Država ili je inherentno naslijeđen žene biraju obitelj i obavljaju slabo plaćene poslove koji uključuju brigu o drugima. U ovoj ekonomiji, to znači izabrati obitelj, ići tradicionalnim putem, suspregnuti svoje želje i svoje potrebe i podrediti se drugima.

Važno je naglasiti da metodološki, žene čiji su intervjui dio ovog projekta ne predstavljaju reprezentativni uzorak. Jednako tako i proces montaže nema autorski rukopis kao što bi imao u filmskom jeziku jer se odbija staviti u poziciju arbitra koji odlučuje o tome što je važno ili nije, zanimljivo ili nije kod svake priče. Odluka je autorica od samog početka bila da snime svaku ženu koja se javi kao i da sam razgovor bude, iako strukturiran, toliko otvoren da svaka sugovornica može odvesti razgovor u smjeru u kojem želi. Osim samih priča projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica. Svi su sadržaji dostupni na web stranici www.od5do95.com te na pripadajućem YouTube kanalu, a od 2019. godine projekt poprima i izložbenu formu s idejom da se postojeći virtualni muzej hrvatske ženske povijesti preseli u realan prostor. Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine.

U hibridnoj formi projekcije dijelova projekta Od 5 do 95 i predavanja Arijane Lekić-Fridrih dio je WHW-ovog programa Brinući jedni za druge: radikalne politike brižnosti koji se bavi feminističkim i emancipatorskim perspektivama na intimne i političke aspekte brižnosti i skrbi.

Arijana Lekić-Fridrih rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu i diplomski studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti. Članica je HDFD-a.

Andrea Kaštelan rođena je u Splitu. Završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, a potom i diplomski studij Filmskog i video snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU Split i HDFD-a. Od 2018. radi kao stručna suradnica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video.

Više informacija pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close