AKCIJA

Koja je poveznica policije i naoružanih nasilnika u crnom?


Centar za mirovne studije danas je podnio još jednu kaznenu prijavu DORH-u protiv nepoznatih počinitelja zbog osnovane sumnje da su krajem svibnja pet sati krvnički mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. 

Foto: CMS

O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim ozljedama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji.

Naime, osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim odorama i s fantomkama na glavi, koji prema opisu koje su dale žrtve vjerojatno pripadaju ili specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a, nečovječno su postupali prema osobama u potrazi za zaštitom. Naoružani muškarci u crnom su izbjeglice zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali. Zatim su četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati te su ih policajci dalje nezakonito protjerali u BIH.  

z svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje od DORH-a da utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Posebno je važno uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji Koridor, opis čijih akcija odgovara opisu ovog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica. Ovo je nažalost tek jedan u nizu slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije. Upravo ti izvještaji, fotografije, video materijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome, ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava. 

Na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena referirao se nedavno i Upravni sud u Sloveniji ističući kako upravo dokazi prikupljeni u posljednjih četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti. 

Stoga, Centar za mirovne studije poziva DORH da provede učinkovitu i neovisnu istragu za ova kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi – te sankcionira počinitelje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close