AKCIJA

Umjetnost djeluje! / Art Works!


Klub mladih MSU tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije ― ulogu žena u njemu. Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile. 

Foto: Klub mladih MSU

Muzej suvremene umjetnosti poziva vas na izložbu Umjetnost djeluje! / Art Works! nastalu u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog projekta Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi (Art Works! European Culture of Resistance and Liberation) koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih. Izložba će od 8. listopada do 8. studenog biti predstavljena u Otvorenoj galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, potom u muzeju Erlauf Erinnert u istoimenom mjestu u Austriji te početkom 2021. godine u Berlinu.

Projekt organiziraju Fundacija wannseeFORUM Berlin i udruga HASENHERZ s partnerima Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti MUSEION Bolzano i Centrom za suvremenu povijest Melk Memorial, a okuplja skupine mladih ljudi koji su u suradnji s europskim umjetnicima istraživali pokret otpora i oslobođenja od fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. U procesu istraživanja i kritičkog promišljanja ove teme, mladi su sudionici proučavali povijesne izvore i umjetničke radove te su uz podršku i mentorstvo profesionalnih umjetnika stvorili zajednička umjetnička djela koja povezuju povijesne nalaze s vrijednostima ovdje i danas. Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija / Italija) s mladima su potom osmislili i realizirali umjetnička djela na temu antifašističkog otpora i njegovog naslijeđa danas.

Temeljeni na povijesno-umjetničkim djelima na temu otpora, nastali radovi usredotočeni su na pitanja o povijesno-kulturnim korijenima ključnim za razumijevanje današnje Europe, ali i njegovog naslijeđa u pojedinim zemljama. Klub mladih MSU tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije ― ulogu žena u njemu. Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile. Radom Resistance: Then and Now / Otpor: jučer i danas obuhvaćeni su te dovedeni u suodnos antifašistički otpor tijekom Drugog svjetskog rata, te različiti oblici otpora našeg suvremenog doba. Protesti protiv rodne neravnopravnosti, rasizma, nacionalizma i sličnih vidova diskriminacije, oblici su otpora kojima i dalje svjedočimo u borbi za mir svakog pojedinca.

U povodu obilježavanja 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata na području Europe, nastali radovi bili su predstavljeni u prijenosu uživo u subotu, 9. svibnja 2020. na web stranicama i društvenim mrežama institucija uključenih u projekt, kao i na službenoj web stranici projekta na kojoj se snimka prijenosa može pogledati putem linka:
https://culture-of-resistance.eu/Commemoration2020

Pokrovitelj izložbe u MSU: Austrijski kulturni forum; projekt Art Works! European Culture of Resistance and Liberation ostvaren je uz potporu programa Erasmus+ Europske unije.

Projekt je ostvaren uz podršku: Zukunftsfonds der Republik Österreich; National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism; Senatsverwaltung für Bildung, Jungend und Familie, Berlin; Kunst im öffentlichem Raum, Niederösterreich

Izložba traje do 8. studenoga. Vidimo se!

Više o događaju pronađite ovdje.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close