AKCIJA

18. Festival prvih

Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu 18. Festivala prvih odabrali pravo na stan i stambenu politiku inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi.

Foto: Festival prvih

U Centru KNAP, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića će se od 3. do 7. studenog 2020. održati 18. Festival prvih.

FESTIVAL PRVIH će se moći pratiti ONLINE. Obavijesti i informacije te streaming link bit će dostupni i ažurirani na Facebook stranici festivala.

Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu 18. Festivala prvih odabrali pravo na stan i stambenu politiku inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi.

Na otvaranju 18. Festivala prvih predstavit će se tako 22 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj te onih proizašlih iz projekta “Osvajanje prostora” radionice koja je organizirana u suradnji sa SPID-om (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela).

Otvaranje izložbe održat će se 3. studenog 2020. u 19:15 sati u Galeriji Događanja u Centru KNAP, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.

U izvedbenom dijelu moći ćete vidjeti performans Nikoline Butorac “Reflektirati nemoguće”, odvaliti se uz poeziju sa Sanjom Baković u programu “Kut koji ne raspremamo” te pogledati performans Ivane Škvorčević “Mental Sculpture” nakon kojeg će uslijediti Artist Talk “Umjetnice govore: Nova generacija” na kojem će uz Ivanu Škvorčević sudjelovati Nikolina Butorac i Tea Ivković.

Najveći interes pobudit će svakako izvedba predstave “Car je gol na tri adrese” koju izvode Stanislav Habjan, Mary May, Sreten Mokrović, Ante Perković, Petar Agejev, Jakša Perković, Marko Golub i Ana Marija Habjan.

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa publika će moći vidjeti dokumentarne filmove koji prate središnju temu, a koje su odabrale Dina Pokrajac iz Dokukina i Ana Janjatović Zorica, producentica Festivala prvih. Očekuju nas dvije hrvatske premijere: Nema zemlje za siromašne (2018) redatelja Lasla Bihara i Snovi o prostorima (2018) Matthiasa Lintnera. Oba filma bit će prikazna s engleskim titlom.

Tu je i projekcija domaćeg kratkog dokumentarnog filma Neželjeni stanar (režija: Nika Obučina) iz 2018. nastalog u produkciji Fade In-a. Projekciji filmova prethodit će predavanje i diskusija «Potreba za stanom i stambena politika / O beskućništvu koje će voditi Suzana Sakić i Iva MarčetićFestival će obogatiti i tri radionice: predstavljanje rezultata interdisciplinarnog projekta “Osvajanje prostora” koje će prezentirati Nikolina Rafaj i Katja Grcić, radionica za djecu s Petrom Somekom “Izrada kućica za ptice” uz uvodničarku ekologinju Sanju Čulinu, te završna radionica Artlessove škole arta u kojoj se propituje privatno i javno uz voditeljicu Josipu Bubaš, povjesničarku umjetnosti.

Za vrijeme trajanja 18. Festivala prvih provodit će se sve epidemiološke mjere propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Nacionalnog stožera, a za slučaj pogoršavanja situacije izazvane pandemijom Covida-19, festival će se održati online.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close