AKCIJA

Udruga Vigilare proglašena krivom za diskriminaciju LGBTIQ osoba i njihovih obitelji


Udruga Vigilare u petak je, 8. siječnja 2021., pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, i to temljem tužbe koju je protiv njih podnijela udruga Dugine obitelji.

foto: mi2.hr

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!”, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da “Takvo okruženje je za djecu štetno te dopirnosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva” i “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.”

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa njihove web stranice, te im se zabranjuje dajnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Vigilare također mora o svom trošku u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama Jutarnji list i Večernji list, te udruzi Dugine obitelji moraju nadoknaditi parnične troškove.

Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nije u skladu s ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

Presudu je komenitrao predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović:

“Ovo je stvarno veliki trenutak za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i za sve naše obitelji. Želimo se prvenstveno zahvaliti našoj odvjetnici Zrinki Bojanić, uz koju smo pisali tužbu i koja nam je neizmjerno pomogla u ovom postupku. Jako nam je drago da nismo morali čekati godinama na presudu, kao što znamo da se događa u sličnim postupcima. Ova presuda daje svima nama vjeru i nadu u naše sudstvo, da će ono biti na pravoj strani povijesti, da će štititi naša Ustavom zajamčena prava, i da će poštivati pozitivne prakse prepoznate u mnogim drugim progresivnijim zemljama.”

Upitan za komentar o sadržaju koji je iznijela udruga Vigilare na svojim stranicama, Martinović nastavlja: “Jako je bitno što je prepoznata diskriminacija, i jako je bitno što se presudom zabranjuje daljnje objavljivanje sličnih sadržaja udruzi Vigilare. U zadnjih osam godina LGBTIQ osobe u Hrvatskoj konstantno su izložene objavama kojima nas se demonizira, iznose se podaci iz znanstveno diskreditiranih istraživanja i šire se predrasude koje nemaju uporišta u realnosti. Takav sadržaj dovodi do toga da se na karnevalima spaljuju rainbow zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, a nije trebalo dugo da huligani pokušaju spaliti i stvarne gej osobe, što je užasno i za svaku osudu. Nadamo se da će ova presuda obeshrabriti u širenju diskriminacije i ostale udruge poput Vigilare.”

“U ovim nesigurnim vremenama, kada svima nama i dalje prijeti pandemija COVID-19, središnjoj Hrvatskoj i dalje prijete potresi, drago nam je da je za početak godine stigla i jedna pozitivna vijest koja se nadamo će barem malo uljepšati dane i LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, i svim našim podržavateljima i podržavateljicama.” zaključio je Martinović.

Izvor: Libela.org

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close