AKCIJA

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust


27. siječnja 1945. godine Crvena armija oslobodila je zatočenike logora Auschwitz, najvećeg fašističkog logora smrti. Stoga je 2005. godine ovaj datum proglašen Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust.


U najvećem genocidu u povijesti, fašistički i kolaboracionistički režimi u smrt su odveli preko šest milijuna židova i oko dvanaest milijuna ostalih ljudi.

Holokaust se nije odvio negdje daleko, u nekom nama egzotičnom društvu. On je smišljen i proveden u Europi. Europi koja se tada, kao i danas, smatrala kolijevkom civilizacije i demokracije. Najrazvijenije zemlje svijeta svoje resurse i svoju tehnologiju upregnule su kako bi stvorile neviđeni sustav masovnog ubijanja.


Svojom revnošću u istrebljenju židovskog stanovništva posebno se isticala NDH. U ustaškom teroru živote je izgubilo oko 20 000 Židova, a još oko 12 000 stradalo ih je nakon što su s prostora NDH deportirani u nacističke logore smrti.

Usprkos tome, u Hrvatskoj već desetljećima postoje snažne, i od državnih institucija potpomognute, inicijative koje revizionističkim pristupom povijesti nastoje afirmirati ideju o tome da su se Holokaust i drugi masovni zločini odvijali negdje drugdje, ili da se uopće nisu ni dogodili, te time apsolvirati ustaški režim.
Nužno je podsjećati na zločinačku prirodu fašizma i osloboditeljsku ulogu antifašista upravo kako se povijest ne bi ponovila!


Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close