AKCIJA

Uništena spomen kosturnica u Šibeniku


Spomen kosturnicizgrađenu na mjestu gdje su pokopani brojni istaknuti pripadnici NOP-a, borci 8. šibenske brigade i drugi antifašisti srušilo je suho drvo koje je palo uslijed nevremena.


Iako ovog puta spomenik Narodnooslobodilačkom ratu nije bio žrtva toliko čestog vandalističkog zatiranja antifašističke prošlosti, ovaj slučaj jasno pokazuje potpunu nebrigu lokalnih vlasti prema takvim spomenicima. Naime, Gradsko komunalno društvo Čempresi, koje bi trebalo brinuti o grobljima, demantiralo je da je rušenje čin vandalizma no upravo je ono odgovorno za neuređenost prostora oko spomen kosturnice zbog kojeg je ona uništena.


U spomen kosturnici pokopani su posmrtni ostaci drugova i drugarica:

1. Čičmir Krste, NOP, Talijani ga strijeljali na Konjevratima 1943.
2. Milaković Milenko, KPJ, Talijani ga strijeljali na Konjevratima 1943.
3. Polić Ivan, SKOJ, NOV, četnici ga strijeljali u Raslini 1944.
4. Bujas Dane, NOV, poginuo 1944. kod Primoštena kao član 8. šibenske brigade
5. Brajković Dorino, poginuo 1943. kod Sinja kao član 8. šibenske brigade
6. Zaninović Nada, poginula sa 17 godina kao član 8. šibenske brigade u Cetinskoj krajini
7. Milković Josip, poginuo kao zamjenik komandanta Komade mjesta Šibenik 1943.
8. Milković Lovre, poginuo na Biokovu 1943.
9. Matulović Anđelo
10. Belamarić Srđan, KPJ, poginuo u mostarskoj operaciji kod Širokog Brijega kao komesar čete
11. Drča Branko
12. Šparović Marko, poginuo s 19. godina kao član 8. šibenske brigade
13. Čičmir Mate, NOP, Talijani ga strijeljali na Konjevratima 1943.
14. Zrnčević Drago, NOP, Talijani ga strijeljali na Konjevratima 1942.
15. Škoti Marija, SKOJ, bolničarka, četnici je zaklali sa 17. godina u Kosovu kod Knina
16. Erceg Božo, borac 8. šibenske brigade, četnici ga strijeljali u Boraji 1944.
17. Vučak Martin, KPJ, poginuo u borbi s ustašama 1943. nedaleko od Danila Kraljice
18. Peran Vlade, narodni heroj, član 1. šibenskog partizanskog odreda, poginuo 1942. u borbi s Talijanima
19. Grabovac Čedna, SKOJ, kao bolničarku je zaklali četnici 1944. u Kosovu kod Knina
20. Šantić Ante, SKOJ, Osumnjičen da je pokušao spriječiti podizanje talijanske zastave u središtu Šibenika; Taiijani ga hapse i 19 kolovoza 1941 godine strijeljaju na Šubićevcu, kao
jednu od prvih žrtava fašizma u Šibeniku.
21. Macura Slobodan, narodni heroj, Radi pripremanja ustanka 1941. godine odlazi u Bukovicu, a zatim s prvim grupama dalmatinskih partizana u Liku u bataljon »Marko Orešković«. Poginuo u borbama s četnicima za vrijeme Bitke na Neretvi.
22. Blažević Ante, U NOV odlazi sredinom studenoga 1941. godine, u Liku, gdje postaje borac 3. čete bataljona »Marko Orešković«. Potom stupa u 1. proleterski bataljon Hrvatske, a od studenog 1942. godine u sastavu je 13. proleterske brigade »Rade Končar«, u kojoj je bio komandir voda u mitraljeskoj četi 5. pratećeg bataljona. Poginuo je studenoga 1944. godine u borbama s ustašama kod sela Medak.
23. Baranović-Pavlić Jakov, NOV, poginuo u borbi s Talijanima u kolovozu 1944.
24. Jurković Savinka – Milica, član je Općinskog komiteta KPJ Danilo-Dubrava, član Kotarskog komiteta KPJ Šibenik i član Okružnog odbora AFŽ Šibenik. Poginula je 24. veljače u Danilu u borbama s ustašama
25. Ninić Stipe, član plenuma Okružnog komiteta KPH za sjevernu Dalmaciju. Vraćajući se sa jednog od mnogih zadataka, dočekan je od talijanskih fašista i u okršaju s njima trojicu ranjava, od kojih je jedan podlegao ozljedama. I sam ranjen biva uhvaćen i mučki ubijen, 13. veljače 1942. godine na Raskrižju.
26. Friganović Lovre, član je Mjesnog komiteta KPJ Šibenik. Poginuo je 22. veljače 1943. godine za vrijeme održavanja sastanka u kući Andrije Šupe na Baldekinu (Šibenik), nakon što su je opkolili talijanski fašisti. Pri bijegu je ranjen i da ne bi pao živ u ruke fašistima aktivirao je ručnu bombu i oduzeo život sebi i progoniteljima.
27. Lasić Ivica, s još petoricom šibenskih omladinaca skojevaca i članova KP, osuđen na smrt i strijeljan, na nogometnom igralištu na Šubićevcu u Šibeniku, 13. listopada 1941. godine.
28. Trlaja Ante, za vrijeme sastanka Mjesnog komiteta Skoja u šibenskom Docu, poginuo je u okršaju s Talijanima 12. travnja 1942. godine. Imao je samo 18. godina
29. Crvak Momčilo, Član je KPJ i član Mjesnog komiteta Skoja Šibenik. Poginuo je 12. travnja 1942. godine u borbi sa talijanskim agentima prilikom održavanja sastanka Mjesnog komiteta Skoja za grad Šibenik, na dolačkoj obali.
30. Vrljević Duško, Talijani ga hapse 12. listopada 1941. godine i zajedno sa još petoricom rodoljuba sutradan strijeljaju. Imao je samo 18. godina
31. Bujas Mate, učitelj. Kao đak i aktivni veslač »Krke« širi među omladinom napredne ideje. Već po ulasku talijanskog okupatora u Šibenik aktivno i organizirano radi za Narodno oslobodilački pokret. U 1941. godini postaje član KPJ. Strijeljan 13. listopada 1941. na Šubićevcu
32. Junaković Drago, NOP, strijeljan 13. listopada 1941. na Šubićevcu
33. Pekas Vinko, Pripadao naprednom radničkom pokretu i aktivni je igrač RSD »Šibenik«. Od 1941. godine aktivno i organizirano radi za NOP, član je KPJ od 1942. godine. Talijani ga triput hapse. Posljednji put je uhapšen 10. VIII 1942. godine prilikom uzimanja skrivenog oružja na predjelu Šubićevac i strijeljaju dan kasnije na Raskrižju.
34. Cvjetković Jela
35. Juras Paško, poginuo u Crnoj Gori 1943. u brobama protiv Talijana i četnika
36. Fulgozi Bosiljka, rođena 1922. Prvih dana talijanske okupacije Šibenika postaje član Skoja, malo zatim i član KPJ. Aktivno djeluje na okupljanju omladine za NOP. Sekretar je jednog Rajonskog komiteta Skoja. U NOV stupa krajem svibnja 1942. godine i djeluje kao politički radnik na terenu. Sudionik je Okružne konferencije SKOJa za sjevernu Dalmaciju. Obavljala je dužnost sekretara Kotarskog komiteta SKOJa Vodice, člana Kotarskog komiteta KPH Vodice i člana Okružnog komiteta SKOJa za sjevernu Dalmaciju. Sredinom 1942. godine, u trenutku prebacivanja brodom s Kornata na Murter, Talijani je teško ranjavaju i odvode u šibensku bolnicu, gdje je podvrgnuta stalnim saslušanjima. Podlegla je zadobivenim ozljedama u kolovozu 1942. godine.
37. Belamarić Ante, SKOJ. Talijanski fašisti ga hapse 10. VIII 1942. godine na predjelu Šubićevac prilikom uzimanja skrivenog oružja i strijeljaju dan kasnije na Raskrižju.
38. Baranović Ante, Poginuo je 12. travnja 1942. godine u okršaju s talijanskim karabinijerima, nakon što je bio zatečen na sastanku Mjesnog komiteta SKOJa u šibenskom predjelu Dolac.
39. Višić Blaž, Za NOP aktivno i organizirano radi od prvih dana okupacije. Sudjeluje u gotovo svim akcijama šibenske napredne omladine protiv talijanskog fašizma. Strijeljan 13. listopada 1941. na Šubićevcu
40. Belamarić Ante p. Vlade, NOP, strijeljan 13. listopada 1941. na Šubićevcu
41. Kuvač-Vućak Milka
42. Mrša-Cvitan Milka. Radila je na terenu kotara Šibenika na zadacima organizacije AFŽ i kao delegat Kotarskog odbora AFŽ prisustvovala je 1. kongresu AFŽ Jugoslavije. Poginula je na terenu Primoštena, kada se vraćala s kongresa.

  • i još 19 nepoznatih antifašistaizvor: antifasisticki-vjesnik.org

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close