AKCIJA

Spomenik ostaje u Parku! ― komemoracija u Perušiću


U Perušiću je 27. ožujka održana komemoracija povodom obljetnice napada ustaških snaga na antifašističko rukovodstvo kotara Perušić 1944. godine.

foto: Antifašistički vjesnki


Uz povijesne okolnosti i činjenicu da se radi o autentičnom spomeniku koji je narod Perušića uspio sačuvati i u ratu devedesetih, Vlado Orešković je u ime organizatora govorio upravo o sramnoj inicijativi i otporu koji pružaju načelniku Turiću u namjeri da ovaj spomenik premjesti izvan grada, a skupa s njim i posmrtne ostatke zaštitnika ovog malog mjesta na jugoistoku Like, koji su svoje živote dali i prije nego je Drugi svjetski rat zauvijek unakazio ličke krajeve mjestima smrti poput Jadovna. Među pokopanima su i španjolski borci koji su svoj zavičaj zamijenili teškim radom u europskim rudnicima, a potom se odazvali još težem radu odnosno ratovanju protiv fašista u Španjolskoj, a rame uz rame sa drugim internacionalnim brigadircima. Tako su svoj Perušić učinili mjestom sjećanja i ponosa i upravo se takvom srčanošću i hrabrošću vode i njihovi potomci i baštinici danas. Kako je rekla jedna od govornica Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća i Antifašističke lige RH: „Perušić je zahvaljujući svojim partizanima i antifašistima upisan u svjetsku povijest, kao što je zahvaljujući vama čuvarima ovog mjesta upisan u ličku povijest. Jedino se još hrvatska povijest mora odlučiti hoće li se sjećati ili će kukavički ići linijom manjeg otpora onako kako to čine mnogi koji jednako ne vide ni ovu, ali ni ekološku borbu, vas Perušićana, odnosno borbu protiv profita a za opće dobro vašeg zavičaja. Možete biti ponosni ne samo na pale u borbama prije 77 godina već i na sebe same jer ste sačuvali ovaj spomenik od masovnog uništavanja devedesetih i time ga učinili neobično važnim svima nama. Na tome smo vam, između ostalog, beskrajno zahvalni.“

Prisutnima se obratio i Ranko Britvić, predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista, govoreći o podršci koju pružaju svojim nekadašnjim suborcima u zaštiti ovog spomenika. „Svaki veteran Domovinskog rata koji je slobodu imao na umu kada je kretao u taj rat morao bi braniti ovo mjesto. Tako ćemo obnoviti spomenik oslobodiocima Knina na brdu Spas upravo iz ponosa i sjećanja na sve što su ti oslobodioci za nas učinili. Oni koji se srame svoje prošlosti neka imaju na umu da će se netko i njih jednom sramiti. U cilju podrške danas osnivamo ogranak naše VeDRA-e kako bi sve dalje napore prema nadležnom Ministarstvu branitelja organizirano provodili u skladu sa zakonom koji načelnik ne poštuje i misli da ne mora poštovati.“ Uz Britvića na komemoraciji i osnivanju ličkog ogranka bili su generali Luka Džanko i Veselko Gabričević, te Zoran Radman tajnik udruge.

Izvor: Antifašistički Vjesnik

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close