AKCIJA

Prosvjedi za ženska prava u Meksiku

Već godinama se ubojstva temeljena na ženskom rodu, femicidi, događaju diljem Meksika. No, kada je 28.3. ubijena Salvadorska imigrantica, Victoria Salazar, prosvjedi se pojačavaju i postaju sve nasilniji.

Izvor: lopezdoriga.com

Prosvjednici su demonstrirali ispred ureda predstavnika savezne države Quintana Roo, države u čijem gradu, Tulum, se dogodilo ranije spomenuto ubojstvo Victorie Salazar od strane gradske policije grada Tulum, na sličan način kakvo je bilo ubojstvo Georgea Floyda prošle godine u Minneapolisu, SAD.

Image of Victoria Salazar during her arrest, Tulum, Mexico, March 27, 2021.
Izvor: Twitter: @MichelleOnofre

Slični prosvjedi su se razbuktali nedavno, za internacionalni dan žena osmog ožujka, kada je meksički predsjednik AMLO podržao političara koji je optužen za nekoliko silovanja proteklih godina.
U Meksiku već godinama raste broj ubojstava žena, te vlada, na čelu s predsjednikom AMLO-om, se loše nosi s time. Večinom ignorira ili umanjuje iste, dok u prosjeku 10 žena dnevno umire u Meksiku. Prema novinama El Universal, u godinama 2015-2018, samo 7% zločina protiv žena je bilo istraživano, između 5-7% optuženika, od strane žena, je uopće došlo pred sudca, te 80% žena je prijavilo da se neosjeća sigurno u vlastitim gradovima.

Activists demonstrate in front of the National Palace, Mexico City, April 2, 2021.
Izvor: teleSUR english

Podrška svim aktivisticama koje se bore za svoja prava i svoje živote!
#NiUnaMas #NiUnaMenos

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close