AKCIJA

Početak ustaškog genocida — Gudovac 28. travnja 1941. godine


Masakar u Gudovcu, selu kraj Bjelovara, koji su ustaše izvršile 28. travnja 1941. godine bio je početak masovnih progona srpskog stanovništva. Ovi masovni zločini najavili su kakva će biti ustaška vlast naredne četiri godine.


Odmah nakon što su ustaše preuzele vlast Bjelovaru te je za gradonačelnika imenovan Julije Makanca započeli su s izdvajanjem srpskog stanovništva i pripremama za njihovo istrebljenje. Tome je svjedočio Pavle Gregorić, član Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske, koji je 15. travnja bio u Bjelovaru:

Prolazeći Bjelovarom od stanice prema Šenoinoj ulici, primjetio sam među stanovništvom prilično veliki broj ljudi koji su nosili ako se ne varam, na lijevom rukavu iznad nadlaktice crvenu traku na kojoj je bilo odštampano crnim slovima “Srbin”, a ispod toga na njemačkom “Serbe”. Bio je sajmeni dan i Bjelovar je bio pun seljaka, među kojima dosta sa crvenim trakama. U parku sam sreo dvije mlade seljanke s istim oznakama. Hrabro, Srpkinje! – rekao sam im u prolazu. Mi se gospodine i ne bojimo – glasio je odgovor.

Dva tjedna nakon ovog Gregorićevog posjeta, ujutro 28. travnja, ustaše su počele s hapšenjima srpskog stanovništva u Općini Gudovec. U samom Gudovcu i nekoliko okolnih sela uhićeno je 200 ljudi. Ubrzo nakon toga ustaše su ih odvele do rijeke Plavnice gdje je 195 uhićenih odmah smaknuto. Dvoje od njih je ubijeno je kasnije u bolnice, a samo troje uhićenih pukom je slučajnošću preživjelo ustaški masakr.

Nakon masakra u Gudovcu uslijedili su i brojni drugi zločini nad srpskim i židovskim stanovništvom u raznim dijelovima NDH. Val terora i represije počeo se širiti i na Hrvate komuniste i one koji nisu prihvaćali novu vlast.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close