AKCIJA

SELEKTIVNO PROTIV RASIZMA


U Teplicama (Republika Češka) prije desetak dana, 19.6., tri su policajca na ulici brutalnim postupkom “uhitili” Stanislava Tomáša, pripadnika romske zajednice.


Prilikom intervencije jedan iz ekipe represivnog aparata proveo je nekoliko minuta sjedeći koljenom na Tomáševom vratu, nakon čega je Tomáš na putu do bolnice preminuo. Budući da se video snimka uhićenja pojavila na internetu, državne institucije plasirale su narativ da je Stanislav umro od posljedica predoziranja.

Zanimljivo je da su Stanislavove posljedice predoziranja nastupile svega par minuta nakon što ga je policajac davio, “po standardnoj policijskoj proceduri.”

S obzirom da su u Češkoj, prema istraživanju agencije EU za ljudska prava, pripadnici romske zajednice izloženi sistemskoj diskriminaciji, uopće ne začuđuje što institucije nastoje policiju rasteretiti ikakve odgovornosti.

Ono što ipak i dalje začuđuje je što “građanska” Europa srčano podiže glas kad vide rasizam kod susjeda, a svoj zdušno i šutke prihvaća te samim time podržava.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close