AKCIJA

Rasizam ubija! Romi žele živjeti!


Dana 19. lipnja u Češkoj snimljena je intervencija trojice policijskih službenika prema Romu Stanislavu Tomašu, koji je tijekom intervencije preminuo.Naime policijski službenici su fiksirali Stanislava tako da su klečali na njemu preko 5 minuta, a uslijed takvog postupanja Stanislav je preminuo te postao još jedna žrtva takvog policijskog postupanja. Ovaj slučaj uveliko podsjeća na slučaj Georgea Floyda iz Amerike koji je potaknuo pokret Black Life matters.


Stanislavova smrt nije samo jedna od posljednjih slučajeva sustavne diskriminacije koju Romi i Romkinje trpe u Europi.
Kako bi bili solidarni s ostalim Romkinjama i Romima koji su napravili mirne prosvjede u drugim gradovima, organizira se prosvjed dana 12.07.2021 godine u Zagrebu, na adresi Radnička 47, ispred veleposlanstva Češke Republike od 18-19 sati.
Romkinje i Romi iz Hrvatske pridružuju se sljedećim zahtjevima prema češkoj vladi i Europskoj Uniji:
1. Provođenje hitne i neovisne istrage o smrti Stanislava Tomaša,
2. Osnovati neovisno povjerenstvo za nadzor pravila i policijske prakse u romskim zajednicama.
3. Policijski službenici trebaju odgovarati za nezakonite radnje koje dovode do nesrazmjernih mjera protiv pripadnika manjinskih zajednica,
4. Proširiti broj Roma angažiranih u strukturama za provođenje zakona,
5. Jače provjere u procesu regrutiranja policije kako bi se osiguralo da nisu povezane s krajnje desničarskim, fašističkim i populističkim organizacijama,
6. Bavljenje kulturom rasizma koja postoji u policijskim institucijama i pružanje antirasističkog treninga policijskim službenicima za uklanjanje predrasuda,
7. Ukinuti rasno profiliranje bilo koje vrste i osigurati da svaki građanin ima pravo na jednako postupanje od strane predstavnika zakona,
8. Stvoriti i dati puni mandat neovisnim institucijama za istraživanje policijskih zločina u Europskim zemljama

Romkinje i Romi rijetko ili gotovo nikada nisu prosvjedovali. Ovim putem vas pozivamo na djelovanje, a pozivamo i sve zainteresirane građane i organizacije civilnog društva da nam se pridruže i da ne dopuste da najdiskriminiranija nacionalna manjina korača sama na putu borbe protiv diskriminacije.

Izvor: Mirni Prosvjed: Rasizam Ubija! Romi žele živjeti!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close