AKCIJA

Izboreno pravo glasa za žene

Prije točno sedamdeset i šest godina žene su na prostoru Jugoslavije ostvarile puna politička prava. One su po prvi puta mogle birati i biti birane na sve političke pozicije.

Žene u Jugoslaviji svoja su politička prava izborile sudjelovanjem u Narodnooslobodilačkom ratu te su svojom borbom omogućile da se u praksi provede odluka o ženskom pravu glasa koju je Vrhovni štab donio još 1941. godine.

Pravna jednakost muškaraca i žena još je od devetnaestog stoljeća bio jedan od glavnih ciljeva socijalističkih pokreta diljem Europe. Tako su i socijaldemokrati na prostoru Hrvatske već u svoj prvi program 1896. godine stavili zahtjev za pravnim izjednačavanjem žene i muškaraca, a upravo je zalaganjem socijaldemokrata i komunista 1919. godine u Hrvatskoj uvedeno ograničeno pravo glasa za žene. Međutim, s obzirom na to da se radilo samo o aktivnim političkim pravima koja su bila ograničena na lokalne izbore te na neudane žene koje su samostalno vodile domaćinstva, o punom ostvarenju ženskih političkih prava može se govoriti tek u kontekstu socijalističke Jugoslavije.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close