AKCIJA

CROSOL — Hrvatska treba hitno pružiti utočište izbjeglicama iz Afganistana


Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) u otvorenom je pismu od Vlade zatražila da se izbjeglicama iz Afganistana hitno pruži utočište te da im osigura potporu u evakuaciji iz te zemlje. 

Otovreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
U jeku borbi koje se upravo odvijaju na teritoriju Afganistana, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da iskaže solidarnost sa izbjeglicama iz te zemlje i hitno im ponudi azil te osigura podršku u evakuaciji i osiguranju sigurnih i legalnih puteva prema sigurnosti.
Kao što znamo, od 2003. do 2020. godine u misiji u Afganistanu sudjelovalo je preko 5500 hrvatskih vojnika. Na svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta obilježen je završetak hrvatske misije u Afganistanu, a ministar obrane Mario Banožić je izjavio: „Kad se bude analizirao doprinos očuvanju i izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos.“
Na žalost, mir u Afganistanu nije potrajao i kako bi se barem djelomično ublažila ljudska i humanitarna katastrofa kojoj upravo svjedočimo, pozivamo Vladu RH i sve relevantne institucije da hitno pruže pomoć izbjeglicama iz Afganistana u vidu utočišta i međunarodne zaštite.

Pozdravljamo inicijativu kanadske vlade koja je pozitivno reagirala i ponudila azil za 20000 izbjeglica, ali upozoravamo da to nije ni izbliza dovoljno, te da se i Hrvatska mora uključiti kako bi dala svoj doprinos u zbrinjavanju ljudi i ublažavanju ove humanitarne katastrofe.


Od Premijera, svih članova Vlade i svih saborskih zastupnika tražimo i očekujemo da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, angažiraju na tome da se pod hitno reagira i donese odluka o doprinosu RH u zbrinjavanju izbjeglica iz Afganistana u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su žene, aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe, kao i svi ostali koji su zbog svojeg djelovanja ili identiteta na bilo koji način životno ugroženi. Očito je da se Afganistan više nikako ne može smatrati sigurnom zemljom, te je potrebno zaustaviti sve deportacije iz Europske unije prema Afganistanu, te sukladno tome tražimo da se Hrvatska kroz svoje predstavnike u EU založi za hitnu promjenu ove prakse.


Također, od MVEP-a očekujemo da poduzme sve moguće korake kako bi se osigurala pravovremena pomoć i zaštita hrvatskih državljana u Afganistanu, te osigurrao njihov siguran povratak.


Za CROSOL – Platformu za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske
Branka Juran, Koordinatorica


Članice CROSOL Platforme su: ADRA – Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj; Autonomna ženska kuća Zagreb; Centar M.A.R.E.: Model aktivne
rehabilitacije i edukacije; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek; Centar za mirovne studije; Centar za ženske studije; CESI – Centar za edukaciju,
savjetovanje i istraživanje; DEŠA – Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva; Documenta – Centar za suočavanje s
prošlošću; DOMINE – organizacija za promicanje ženskih prava; Udruga Domino; Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj; Forum za slobodu odgoja; Gong;
International Medical Corps Hrvatska, Inicijativa mladih za ljudska prava; Kuća ljudskih prava Zagreb; MIRamiDA Centar – regionalne razmjene mirovnih
iskustava; Mreža mladih Hrvatske; ODRAZ – Održivi razvoj zajednice; Omladinska udruga Podum; Savez udruga Klubtura; Srpski demokratski forum;
Terra Hub; Udruga OBRIS – Obrana i sigurnost; Udruga “Mi” – Split; Udruga „Zemljani – Are You Syrious?“; Volonterski centar Zagreb; Zelena akcija; Živi
atelje Dajht Kralj

Izvor: https://crosol.hr/hr/

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close