AKCIJA

ZAŠTO JE VAŽNO DA KAŽEM DA SAM PODSTANAR?

Kako uskoro počinje popis stanovništva 2021. godine, inicijativa Stanovanje za sve istaknula je kako je za buduće stambene politike ključno da prikupljeni podaci o podstanarstvu budu istiniti i relevantni.

Zašto je na ovom popisu stanovništva važno da se pobrinemo za istinitu statistiku?

Podaci o tome gdje npr. stvarno stanujemo nemaju veze s time da li smo prijavljeni na toj adresi i neće vam policija pokucati na vrata ako stanujete van adrese prebivališta i to priznate na popisu.

Ako priznate da plaćate najam, a znate da gazda ne plaća porez, to da ste to rekli, gazda neće i ne može znati, a isto tako neće temeljem tog iskaza porezna se javiti gazdi.

Potom, ako navedete da živite od prihoda od imovine, neće vam porezna doći da vas provjeri, a posebno ako navedete da ste Srpkinja ili da živite u istospolnoj zajednici, neće to saznati susjed, šef ili konzervativni ginekolog.

Jako je bitno da se popišemo istinito, onako kako stvari stvarno stoje – da smo podstanari, manjine, radimo povremeno, privremeno, neprijavljeno ili nešto treće jer iz te statistike proizlazi utemeljenost za zahtjeve i prava u onim sferama koje nisu već sindikalno ili drugačije saturirane.

Podcrtavamo: Ne krijte da ste npr. podstanar koji plaća najamninu i/ili ako živite u stanu u vlasništvu dečka ili cure – onda ste isto podstanar koji ne plaća najamninu (barem se nadamo), a ne vlasnik/ica. Neće vam policijska ili porezna uprava pokucati na vrata – te stvari nisu na taj način povezane.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close