AKCIJA

Diverzija u Karlovcu


Na današnji dan, 17. studenog 1941. godine, partizanske jedinice pod vodstvom Većeslava Holjevca izvršile su upad u okupirani Karlovac.

Tome Serafimovski: spomenik partizanskoj akciji 17.11.1941. i poginulom omladincu Ivici Gojaku, 1985.


Cilj diverzije bilo je oslobađanje sekretara mjesnog komiteta Komunističke partije Hrvatske Marijana Čavića Grge iz bolnice u koju je bio smješten nakon što su ustaše uhitile i mučile. Kako bi to učinili, grupa od dvadeset i pet partizana preobukla se u domobranske uniforme te se predvečer ubacila u Karlovac. Bez obzira na to što je u tom trenutku u Karlovcu i oko njega bilo stacionirano oko dvadeset tisuća njemačkih, talijanskih, ustaških i domobranskih vojnika, partizanska grupa uspjela je doći do bolnice no ondje su saznali da su nešto ranije ustaše odvele Čavića na daljnje ispitivanje.

Partizani su tijekom akcije likvidirali dvoje ustaša koji su se hvalili svojim zločinima na Kordunu, a prilikom povlačenja iz Grada u sukobu s fašističkim vojnicima stradao je skojevac Ivica Gojak.

Iako sam cilj diverzije nije ispunjen, činjenica da su se partizani uspjeli infiltrirati u okupirani Karlovac usprkos velikom broju neprijateljskih vojnika glasno je odjeknula u NDH te je uzdrmala autoritet vlasti. Kao odgovor na diverziju, ustaše su uhitile i u Jasenovcu likvidirale dvjesto šezdeset ljudi za koje se smatralo da su antifašisti.

Ovaj događaj tematizira film Signali nad gradom scenarij za koji je napisao Slavko Goldstein.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close